Нидал Алгафари: Бойко Рашков да излезе и да признае за имотите си. Чувам, че ще арестува още 200 души

nidal

Политическият анализатор и пиар експерт Нидал Алгафари коментира пред Пик скандала с резиденцията и имотите за милиони на Бойко Рашков, след като медията ни разкри, че вицепремиерът и вътрешен министър е същински имотен крал. В разследването ни бе изнесена информация за негови пет апартамента, резиденция и две къщи в София, Стара планина и в Несебър за 2 милиона евро.

Алгафари коментира още какво се крие зад заканите на силовака за арест на доскорошния премиер Бойко Борисов.

– Г-н Алгафари, защо цяла седмица, след като бе Изнесена информация за имотите на Бойко Рашков (става дума за 2 милиона евро и недекларирани 645 000 лева пред НАП), никой официално не реагира на институционално ниво?

-Според мен, защото хората разбраха, че за такива неща, които се подхвърлят в пространството, трябва да има много ясни доказателства. И тъй като се опитаха това да го направят с Бойко Борисов, опитаха се да изкарват какво ли не за хората от ГЕРБ, без никакви доказателства, на хората и на медиите започва да им писва да се занимават с такива неща. Най-вероятно на това се и надяват самите те

– Ако приемем, че НАП не проверява Рашков, защото Румен Спецов и Асен Василев логично му организират чадър като член на кабинета, защо примерно прокуратурата се не самосезира, едва ли Иван Гешев таи някакви ласкави чувства към вътрешния министър?

-Първо, Спецов няма да го провери, защото не виждам как някой чиновник от неговото ниво ще тръгне да разглежда битието и житието на министъра на вътрешните работи, защото всеки знае, че в тази държава всеки си има някакво минало-черна точица нещо, което може да му бъде изкарано. Затова там, по тази линия, ще трябва да помълчат

А за да тръгне да го разследва прокуратурата в този момент, наистина трябва да има някакви ясни Доказателства, но за това ще трябват и време, и проверки. Най-вероятно и това ще тръгне. Но трябва да спрат с войната между институциите, защото ще докарат държавата до тотален резил.

По-скоро смятам, че като излизат тези неща по медиите, а медиите са четвъртата власт, товаq което вие го правите, нека бъде ясно на хората, че във всяка групировка от хора, партия, има хора, които са злоупотребили. Би могло да има злоупотреба и от страна на вътрешния министър, но той със сигурност трябва да излезе и даде пресконференция, на която да обясни надлъж и на шир откъде са, как са, защо са – колко са верни и колко не са верни твърденията.

Ако не го направи, тогава още по-лошо, защото ще остане дупка. Премълчаното от политика стои още по-грозно.

-Апропо, за да има някакво нормализиране на тона, на говоренето в хода на тази предизборна кампания, не би ли било добре самият Бойко Рашков да снижи патоса и внушенията, дори да се извини за дразнещата репликата,бивши хора“, да говори по-професионално-с аргументи и наистина проверени факти?

– На Бойко Рашков му трябва малко време, докато осъзнае, че той вече е политик, а не следовател. За това ще му трябват според мен поне още един-два месеца, докато се научи, че има неща, които в политическото пространство и в медийното пространство може да изговаряш, и които не може да изговаряш. Независимо какви са неговите харесвания или антихаресвания. Но има време. И според мен той ще се научи

Надявам се да има време до края на собствения си мандат да се научи на това нещо. Въпросът е на възпитание, на виждания, въпрос е на много, много други неща, които са фактори в живота му. Най-вероятно става дума за някаква обида във времето, не е бил доволен от живота. Това е средството да си го върне по един начин, което не е за нивото на политик, а за нивото на хора, които са в кръчма.

– В контекста на това, професионално ли е да обявиш, да се заканиш, че ще арестуваш Бойко Борисов, защо не го прави, а само за пореден път нагнетява обществено напрежение през медиите? И това ли е ненаученото политическо говорене?

-Не това е вече предизборна кампания, в която Бойко Рашков участва с пълна сила. Когато заявяваш, че ще арестуваш лидера на най-голямата политическа партия, това означава да сплашиш по един или друг начин всички хора около него. Аз дочувам, че освен Бойко Борисов, щели да арестуват още примерно 200 души, което – няма нищо лошо в тая работа… Ще задръстят арестите, но с какво ще допринесе това, освен да накара още повече да се мобилизират симпатизантите на ГЕРБ. Да се поуплашат и другите партии, дето ги има. И тогава според мен ефектът ще стане обратен.

ПИК