Обсъждат промяна при издаването на болничните листове за карантинираните

capture-20210529-143938

Обсъжда се промяна при издаването на болничните листове за карантинираните. Поправките са заложени в наредбата за медицинската експертиза, която предстои да бъде обсъдена от тристранния съвет, предаде BGonair.

Предложените промени засягат хората, които са с временната неработоспособност и са били карантинирани, но преди това са използвали значителен брой болнични листове. Според сега действащата наредба по време на карантината – те трябва да се явяват пред комисии, за да получат съответния болничен лист.

„За по-дълъг срок, независимо за какво, дните временна нетрудоспособност болничният се издава от комисия, в рамките на до 180 дни календарни годишно“, каза общопрактикуващият лекар д-р Христо Димитров.

В подобен казус попада Керанка, след като мъжът ѝ прекарва тежко Ковид-19 и се налага да се явява пред комисия, за да получи болничния си лист.

„Два пъти бях карантинирана, мъжът ми беше в по-тежко състояние и лежа в болница. Не е нужно болничният лист да се удължава чрез комисия, а ще е много по-удобно това да го прави личния лекар“, коментира Керанка Маринова.

„Става дума за доизясняване на някои технологични детайли по издаване на болнични листи за карантина, защото в определени области в страната е имало проблем с това, макар че и досегашният текст на наредбата е достатъчно ясен“, допълни д-р Димитров.