Уволненият шеф Стефан Банков хвърли бомбата: Някой рови за делата на Божков. Бойко Рашков избяга от директен ефир

стефан банков

Несериозно е да се твърди, че от дирекцията се подслушват политици. Ние се занимаваме с разследване на служители от вътрешното министерство. Подслушванията вероятно са в сънищата на господин Атанасов. Това е пасквил, метнат ей така в медийното пространство. Това заяви пред Би Ти Ви вече бившият шеф на „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефан Банков, уволнен от поста си от настоящия министър Бойко Рашков.

Банков се включи в разговора от дома си, където се лекува от хипертонична криза. Банков отклони въпросите за здравето му като заяви, че едва ли то представлява интерес за аудиторията, но отбеляза, че вероятно емоциите от последните дни са дали своето негативно отражение. Банков бе отстранен с мотива „уронване престижа на МВР“

Бившият шеф на „Вътрешна сигурност“ подчерта, че дирекцията е подслушвала „значително малък обем“ служители и всичко е било извършвано под надзора на прокуратурата.

„Дирекцията се е интересувала от няколко служители, за които е имало данни за купуване на гласове. Тези данни са предоставени на прокуратурата, а аз няма как да коментирам дейността на прокуратурата“, заяви той.

„Искам да изкажа моя респект към служителите на МВР и въпреки, че съм отстранен, аз ще защитавам институцията и нейния имидж. Като служители на МВР ние сме длъжни да спазваме законите“, подчерта Банков.

Да, бил съм в кабинета на министър Рашков, където имаше и други персони и там ме попитаха, защо не съм направил така, че „да стигнем по-нагоре към върха“. Как ще задържам аз някой, който е в болнични и прокуратурата не го е изискала изрично това?

„Има си процедура за задържане на служители в болнични. Аз съм сезирал прокуратурата за всичко това и смятам, че това дисциплинарно производство е с цел да ми се окаже натиск аз да променя показанията си. Разказал съм за неща, които се случват в МВР, които се случват в последно време, за давления върху мен, как в дирекцията се случват неща през последните дни. Но няма как да го оповестя това пред вас“, заяви той.

Банков не скри, че и предишното служебно правителство през 2017 г., и настоящото са упражнили натиск върху работата на „Вътрешна сигурност“.

„Ако проследите дейността на дирекцията през последната година, ще видите, че тя е провела операции със значим обществен интерес. ЕК се изказа за дейността на дирекцията. Аз никога не съм изпълнявал никакви поръчки и никакви „бухалки“. Никога не съм допускал да има репресии над някакъв служител и не бих го допуснал“, подчерта той.

Стефан Банков заяви, че данъкоплатецът, българският гражданин трябва да знае къде отиват парите за МВР: „Аз се опитвам да кажа, че MBP няма да допусне да бъдат извършени репресивни разследвания без доказателства. Дирекцията е ръководена ефективно и законосъобразно. И не знам защо в нея има служители, които са готови да предоставят цялата информация за разследваните лица, за определени кръгове, свързани с полицаи. В момента имаме дела, свързани с господин Божков и не мога да съм сигурен, че тя няма да бъде предоставена на някого“.

Тв водещата Жени Марчева съобщи, че по програма в предаването е трябвало да се включи и вътрешният министър Бойко Рашков, но той е отказал да се появи в ефир с аргумента, че „не участва в сутрешни блокове“.