Covid мерките се „преформатират” заради липса на пари в бюджета

гълъб донев

Служебният социален министър и вицепремиер Гълъб Донев обяви в предаването „Панорама“ на БНТ, че няма пари в бюджета за продължаване на съществуващите мерки за подпомагане в борбата с коронавируса. Именно заради това щяло да се наложи някои от мерките да бъдат преформатирани, а други може изцяло да бъдат спрени.

Донев обясни, че вече няма затворени бизнеси и почти всички мерки срещу заразата са паднали. Това, от своя страна, води до нормалната работа без ограничения за редица бизнеси. Именно заради това мярката 60/40 щяла да бъде анализирана.

„Правим всичко възможно с малки преформатирания на мерките, те да продължат. Продължава мярката за дофинансиране на седалките в самолетите. Екскурзоводите също ще ги подпомогнем. Колкото и да е трудно намирането на тези 50 лв. за пенсионерите всеки месец, и те ще бъдат давани, докато работи служебното правителство“, каза Донев.

Бившият социален министър от ГЕРБ Деница Сачева, която също беше гост в предаването, отговори, че в бюджета има средства, а до 30 юни трябвало да се събере корпоративният данък, което щяло да донесе допълнителни пари на държавата.