Фандъкова: Ще настоявам за промяна на условията за компенсация за неприети деца в градина

КАТ Фандъкова (13)

Промяна в условията за получаване на компенсации за неприети деца в детска градина ще иска столичният кмет Йорданка Фандъкова. Целта е повече семейства да могат да се възползват от тази помощ, обясни Фандъкова при проверка на строителството на нова детска градина в район „Витоша“, пише 24 часа.

„Ще проверявам лично всяка седмица как върви строителството на детски градини и ясли във всички райони на София. „Витоша“ е сред районите с най-голям недостиг и тук усилията са най-големи. Строим нова детска градина на мястото на стара сграда, изградена преди повече от 8 г. В нея имаше 3 групи, а в новата ще са 5. Децата трябва да влязат тук най-късно от 1 май 2022 г. Това е една от сградите на 116-а детска градина, която се помещава на няколко места. От утре се открива строителната площадка в централата на градината, като там досега имаше само една група. На нейно място ще изградим нова сграда за 4 групи. Така следващата година тук ще има 7 нови групи. Освен това предстои да приемем деца в новата сграда на детска градина във „Владая“, а в „Манастирски ливади – запад“ се събаря бившата сграда на фонд „13 века България“ и там ще построим детска градина и училище“, отчете Фандъкова.

„В последните години броят на децата, които кандидатстват за детска градина, се увеличава непрекъснато. Затова освен ускорената програма за строителство, търсим и други възможности за увеличаване на местата. В петък имах среща с Асоциацията на предприемачите. Знаете, че по мое настояване бяха променени наредбите и се разреши при строителство на нови сгради да може да се изграждат детски градини на партерните етажи. Асоциацията има интерес към изграждането на такива детски градини. Поех ангажимент пред тях да облекчим максимално проектите и общината впоследствие да придобива такива детски ясли и градини“, обясни Фандъкова.

От асоциацията са поели ангажимент до дни да представят списък с обектите и инвеститорите, които проявяват интерес към изграждането на детски градини на партерни етажи в жилищни и други сгради.

„През 2007 г. детските градини и ясли в София се посещаваха от 37 000 деца, днес те са 44 000. Но това не е достатъчно. Затова говорим за ускорено строителство и за други възможности, включително и за промяна в начина на компенсация от страна на държавата за родители, чиито деца не са приети, защото съгласно наредбата много малко семейства ще получат тази компенсация. Експертите работят, за да предложим промяна, за да може повече семейства да получат компенсация. В момента се строят 16 детски градини, а до края на годината ще започне изграждането на още 25 сгради, за които сме осигурили средства на районните кметове. Родителите не могат да чакат, затова ще настоявам и ще следя районните кметове да спазват всички срокове“, заяви столичният кмет.

Тя коментира и спирането на общинската програма за младежки дейности, която трябваше да финансира със 150 000 лв. 90 проекта.

„Това е една от програмите, които финансират младежки инициативи. Винаги има недоволни, когато има конкурс – има спечелили и загубили, но за съжаление наш колега – кметът на район „Красно село“ обжалва програмата и това спира нейното изпълнение. Това означава, че всички, които имат шанс още тази година да реализират своите проекти, няма да имат тази възможност. Ако г-жа Станиславова оттегли жалбата си пред съда, програмата ще продължи“, каза Фандъкова.