Математик: След две седмици ще видим има ли скок на заразените

Лъчезар_Томов_6421013040005365904_original

Две седмици след Великден трябва да е ясно какъв е ефектът от празнуването и събирането на повече хора не едно място. Това заяви математикът Лъчезар Томов пред Би Ти Ви във връзка с очакваното покачване на новите случаи на коронавирус заради празничните дни.

Той коментира, че се наблюдава спад в заболеваемостта. Томов обаче критикува липсата на ясна стратегия и на точни данни за разпространението на COVID-19 у нас. Според него има скрита заболеваемост, а много хора вече са преболедували.

Томов изтъкна, че здравните власти трябва да изследват различни групи от обществото и на случаен принцип да се види кои имат изградени естествени антитела. По думите на математика това трябва да се случи и сред учениците. Той обърна внимание, че такава е практиката в чужбина.

„Надявам се да не са влезли нови варианти у нас“, отбеляза още математикът. Той е категоричен, че колективен имунитет може да има само с широка ваксинация. И подчерта следното: „Вижда се, че броят на антителата от ваксините е десетократно повече, отколкото броя на антителата при преболедуване“.