Проф. Герджиков: Слави иска мнозинство от 240 депутати, но няма да му се получи

Огнян Герджиков

БСП няма да може да състави правителство, смята бившият служебен премиер и бивш председател на НС.

„Аз съм малко изненадан от действията на Слави Трифонов. Според мен е възможно той да събере мнозинство, но неговото желание е да има 240 депутати. Това няма да му се получи”. Това заяви в ефира на Нова тв проф. Огнян Герджиков.

Според бившия служебен премиер БСП няма да може да състави правителство, ако президентът им връчи третия мандат, а предсрочните избори няма да доведат до съществени промени в парламента. Може отново да влязат патриотите и партията на Васил Божков, но няма да бъдат качествено различни резултатите, каза той.

„Служебният кабинет е много вероятен. От гледна точка на интересите на държавата това не е най-доброто решение. Ситуацията е сложна и ще е изненадващо ако се намери решение в рамките на това Народно събрание”, смята той.

Бившият председател на Народното събрание добавя, че има много подходящи кандидати за поста на министър-председател в един бъдещ служебен кабинет и решението е в ръцете на Румен Радев.

„Да немерим най-добрия готвач на света. Той дали може да изпече едно агне за 10 минути? Най-добрите закони се приемат с години. Непрекъснатата промяна на закони гони инвеститорите от страната. Липсата на инвестиции се корени в честата промяна на законите“, коментира проф. Герджиков намеренията за промени в Изборния кодекс.

Според него мажоритарните избори може да се отразят зле за страната. По-добре е предсрочните избори да се проведат по старото законодателство, което функционира и сега, макар и то да има своите недостатъци, каза още проф. Герджиков.