Татяна Дончева тайно дава наставления на юристката на Слави как да заглуши гласа на депутатите от ГЕРБ: От понеделник край!

татяна дончева ива митева

Пълна узурпазия на председателството място на партията на Слави Трифонов в лицето на Ива Митева спретнаха от „мутрите“ на Манолова. След екшъна в НС, при който Митева не успя да се оправи с правилника, въпреки че бе представена като топ юристка и абдикира от мястото си разстроена, отстъпвайки го на Дончева, новото ОФ в парламента се уговори тайно да промени тотално правилника.

Това се чува на запис от заседанието, на който участниците не подозират, че микрофоните им са още включени и аудиторията на живите излъчвания ги чува.

Дончева тотално иззе функциите на председател и ги разясни на Митева пред включени микрофони Новото парламентарно ръководство все още свиква с присъствието на микрофони пред тях и не се усещат, че е добре да бъдат изключвани, ако не взимат думата. Така на живо по БНТ беше излъчен любопитен диалог в самия край на заседанието.

По микрофоните се чу как Татяна Дончева, зам. председател на парламента от ,,Изправи се! Мутри вън“, наставлява председателката на НС – Ива Митева от Има такъв народ“

До понеделник ще внесем-лично обяснение – един път в заседанието! Никакво такова! Ама не може! Какво е това? Още в понеделник се свършва с това! Личните обяснения – в края на заседанието“, обяснява Дончева на Митева и Кристиан Вигенин от БСП.

Ама те искаха почивка“, оплаква се Митева, а в този миг Йордан Цонев от ДПС се спусна да и дава съвет да си спре микрофона. „Ама чувате се навсякъде. Дайте да отидем в залата да си говорим, тук се чувате, не са спрени микрофоните“, шепне Цонев.

Въпреки това някои от микрофоните останаха включени, защото явно още не умеят да боравят с техниката, и зам.-председателите и Ива Митева продължиха да се чуват как си шушукат в опит да ограничат парламентарните права на депутатите от ГЕРБ.

След като получиха още една подсказка, че се чуват – Този път от Капон, Митева и зам.-председателите излязоха от пленарната зала.

Личните обяснения са стандартна парламентарна практика – те се използват в случаите, когато народен представител се е почувствал лично засегнат.