Усложнения от ковид сринаха Десислава Радева?

Десислава-Радева-1280x848

Усложнения след коронавирус са сринали първата дама Десислава Радева, разкри източник на Lupa.bg от болница „Св. Иван Рилски”, където съпругата на президента Румен Радев се бори за живота си с 3 аневризма.

Според оскъдната информация жената на държавния глава е в спешното именно заради допълнителни проблеми, причинени от китайската гадост. Според шефа на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания към УМБАЛ „Св. Иван Рилски” и ръководител на сектор „Интервенционална рентгенология” в Отделението за образна диагностика в болницата доц. д-р Станимир Сираков днес аневризмите се срещат при 5-6% от хората.

Медикът е един от малкото лекари в страната, извършващи високоспециализирани, животоспасяващи, интервенционални, интракраниални процедури, като “койлиране” на мозъчни аневризми и облитериране на мозъчни и гръбначно-мозъчни артериовенозни малформации, както и минималноинвазивно лечение на злокачествени заболявания на черен дроб, бъбреци, пикочен мехур и други органи.

Лекарят уточнява, че мозъчната аневризма е разширение на участък на кръвоносен съд в мозъка. Най-често обясняваме на пациентите, че аневризма се появява там, където има слабост на стената и всяка пулсация на сърцето бие в нея, тя се разширява, а в един момент кърви.

Аневризмата може да стане с гигантски размери – над 25 мм, може и да е малка – до 10 мм, но при всички случаи главната опасност е руптурирането на аневризмата и изтичането на кръв в субарахноидното пространство – това е пространството, ограничено между мозъчната тъкан и една от мозъчните обвивки.

Много често аневризмите не предизвикват никакви симптоми в организма на човека. Понякога първата им проява е масивен кръвоизлив, често с фатални последици. Когато са в мозъка, аневризмите могат да предизвикат симптоми, подобни на тумор – главоболие, нарушения на зрението, двигателни проблеми, нарушения на равновесието, припадъци.

На 22 септември 2020-а след усложнения от Covid-19 си отиде Христо Сираков. Седмица по-рано бизнесменът и издател на списанието за мъже „Плейбой”, известен с прякора си „Стоте манекенки“, получи инсулт. Оттогава Сикаров бил в болница, където му направили манипулация за разширяване стеснените кръвоносни съдове, за да се възстанови мозъчната дейност, казаха тогава негови близки. Накрая обаче бизнесменът не успя да се пребори с вируса и загуби живота си.

Редица научни списания публикуваха в последната година от пандемията изследвания за ролята на инфекцията при развитието на мозъчните аневризми. Хора в трудоспособна възраст, които не са имали никакви неврологични изменения преди Covid, се оказват високорискови за руптиране на аневризми, като дори не са подозирали за наличието им.