ДеБъ кметицата в София не давала на възрастните месо и яйца, защото… нямали потребности от тях

росина станиславова (1)

Религиозни, здравни, етични, екологични и икономически са причините нуждаещите се хора в столичния район „Красно село“ да се хранят с вегетарианско меню по европейската програма „Топъл обяд“.

„Още при стартирането сме обявили, че той ще бъде вегетариански, защото сме оценили, че потребностите на тези хора, част от тях – са възрастни, с хронични заболявания, имат нужда от балансирана, здравословна и питателна храна.“ Така кметицата на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова обясни, защото не е включила месо в порциите. Това е единственият бенефициент в страната, който не е включил месо и яйца в менюто. Това е една от причините управляващият орган да не продължи тази мярка в района.

По европейската програма бедните, възрастни и хората под карантина получават в домовете си супа, основно, хляб и поне веднъж седмично десерт.

Според Росина Станиславова с вегетарианското меню се елиминира и дискриминационния елемент за хора, които „не употребяват“ месо, а всеки можело да консумира каквото иска в рамките на „Топлия обяд“, като добавя „каквото му е необходимо“.

„Водени единствено от най-добрите чувства към нашите потребители сме взели този изключително демократичен подход за решаването на проблем за хора, които са на възраст“, каза още тя.

„Това е съзнателно управленско решение, не на случайност или каприз. Най-вече сме имали предвид, че програма се инициира по повод разпространението на COVID-19, а тази болест тръгна от употреба на диви месни продукти, според някои източници. Във всяка една общност има хора със специфични изисквания – било от здравни съображения, етични, икономически, религиозни. Тези техни изисквания не им дават възможност да се хранят с каквато и да е било храна „, каза зам.-кметът на района Николай Веселинов. Той обясни, че християните постят и това също е взето предвид от администрацията.

Проектът се изпълнява от 18 май 2020 г. до 12 февруари 2021г. в две части. По него се раздават по 300 грама супа, като в същия грамаж е и основното ястие, хлябът е между 70 и 150 грама, а десертът -150-170 гр. Това през първия етап струвало 2,50 лв., а през втория- 2,70 лв. Сами може да прецените дали са достатъчни тези средства за един обед, казаха от администрацията. За същите пари, обаче в останалите столични райони и общини в страната са готвели с месо.

Три път са пратени насоки на столичния район да включи месо, но те не са го направили „защото не са нарушили, нито едно разписано правило“, като включвали 24 хранителни групи. Нелепо и абсурдно е, няма никаква логика да се съобразим с това изискване, защото не сме нарушители, казаха още те.

От управляващия орган са поканили други бенефициенти да поемат изхранването на хората. От районната администрация пък заявиха ще стартират кампания за събиране на пари от „добри сърца“, за да може да продължи предоставянето на услугата.