Главният секретар на МВР Ивайло Иванов: Създава се щаб срещу купуването на гласове

ivailo-ivanov-bgnes2

Над 20 хил. полицаи ще бъдат ангажирани с охраната на парламентарния вот, като междувременно се създава и специален междуведомствен щаб за борба срещу търговията с гласове, коментира пред БТВ главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Допълнително натоварване на служителите ще създаде и обстоятелството, че те трябва да охраняват и разполагането на машините за гласуване, които бъдат транспортирани до най-отдалечените райони в страната.

Ивайло Иванов разясни, че на практика в охраната на вота ще участва цялата униформена полиция. По думите му освен униформените служители, на разположение трябва да има и групи, които да реагират при подаване на сигнали за нарушаване на изборните права на гражданите. Това предполага много оперативни работници да бъдат на терен.

„Звената за документи за самоличност също ще работят, защото ние трябва да се погрижим и за хората, които имат невалидни документи, но желаят да упражнят правото си на глас и да го подсигурим“, изтъкна Иванов. Предизвикателство е и факта, че освен спокойно и без инциденти, вотът трябва да протече и безопасно – без опашки и струпвания пред урните.

„Трябва наред с всичко друго, да се спазват противоепидемичните мерки. От наша страна ние трябва да следим за здравето на служителите, а и трябва да следим и дали гражданите спазват тези противоепидемични мерки, за да запазим и здравето – на тези, които искат да се предпазят. Констатираме, че много хора не полагат никакви усилия да ги спазват“, посочи комисар Иванов. За търговията с гласове по време на изборите ще следят щабът на прокуратурата, полицията и ДАНС, въпреки че това е едно много трудно доказуемо престъпление, смята главният секретар.

„Ние няма да оставим сигнал, на който да не се реагира. Всеки един, който има такъв сигнал и разполага с информация за купуване на гласове – може да го подаде на тел. 112 или в най-близкото районно управление и областна дирекция на МВР. Не трябва да забравяме, че в една такава обстановка много от сигналите имат съвсем друга цел – злепоставяне на някой конкретен опонент. За да сме обективни и безпристрастни трябва да извършим пълна проверка, за да преценим дали това е реално подаден сигнал“, увери Ивайло Иванов. Той уточни, че конкретни сигнали за купуване на гласове към момента няма, но има информация за евентуално извършване на такива престъпления.

„Виждате, че от доста време политическата обстановка в България е доста изнервена. От опита, който имаме досега, МВР винаги е било отдушник за всички успехи или неуспехи. Ние сме свикнали“, завърши главният секретар.

От понеделник започва работа и горещата телефонна линия, на която ще се приемат сигнали за купуване на гласове.