Божков успял да спаси имоти за 100 млн., но ,,Антимафия“ взима къщата на сина му и снаха му

Васил Божков

Укриващият се в Дубай от родното правосъдие с 19 повдигнати обвинения хазартен бос Васил Божков е съумял да спаси от запор и бъдеща конфискация имоти за близо 100 млн. лв. в Англия, както и недвижимо имущество и бизнес активи в Емирството.

Преди дни антикорупционната комисия КПКонпи, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, внесе искови молби в Софийския градски съд за конфискация на 36 имота на Черепа в България, Франция и Гърция, като според оценката имуществото на хазартния бос е на стойност 279 млн. лв

Най скъпият имот, който държавата планира да отнеме от Черепа, е тузарски апартамент от 270 кв. м. в идеалния център на Париж с гледка към Айфеловата кула. През 2015 г. Божков купува жилището като подарък за втората си съпруга Елена Динева, като според подписания договор плаща за тузарския имот 22 милиона евро, пише столичен таблоид.

Запорираните имоти на Васил Божков в България са общо 30, като сред тях са офис сградата му на ул. „Московска“, жилищна сграда до Спортното министерство на бул. „Васил Левски“, където той живееше с Елена Динева, както и някогашната крайградска резиденция на Тодор Живков, разположена в природен парк „Витоша“.

Наскоро от ДНСК излязоха с констатация, че Васил Божков е вдигнал неправомерно няколко постройка до резиденцията си на Витоша, които са служили за наблюдателница и гараж. Предстои събарянето на незаконните постройки в природния парк.

Антикорупционната комисия на Сотир Цацаров е запорирала и първата къща на Черепа в София – двуетажна сграда с близо 2 декара двор в баровския квартал „Драгалевци“. Днес къщата се обитава от сина на Васил Божков – Антон и съпругата му Ива Софиянска.

Сред тузарските придобивки на Черепа, за които държавата претендира, е и уникално имение в гръцкото курортно селце Ханиоти, разположено на първи ръкав на полуостров Халкидики. Запознати твърдят, че покупката на баровския имот в Гърция е последната имотна придобивка на Васил Божков, преди срещу него да стартира разследване за поръчкови убийства, рекет и укриване на данъци в особено големи размери.

През лятото на 2019 г. Черепа брои 4 милиона евро за двуетажна къща с огромен петен басейн и близо 4 декара двор на първа линия на Ханиоти, досами бреговата ивица. Божков си харесва имота по време на яхтена обиколка съвместно със съпругата на Пламен Бобоков.

Според източници на изданието, хазартният бос е разполагал и с къща на о-в Миконос, която обаче очевидно е продал, тъй като тя не е в списъка с имоти, които КПконпи постави под запор и претендира да отнеме. Баровският частен самолет на Черепа Бомбардир, купен от него за близо 40 млн. лв., също е поставен под запор.

Малка утеха за олигарха от Велинград е, че той успя да запази недвижимото си имущество в Лондон. След излизането на Англия от Европейския съюз България няма правен инструментариум, чрез който да поиска конфискация на имотите на Албиона. По подобен начин стоят нещата и с имотите на Черепа в Дубай и в обединените арабски емирства.

Още в средата на 90-те години на миналия век Васил Божков купува няколко апартамента в Лондон, в баровския квартал „Кенсингтън“. Според запознати, към днешна дата два от апартаментите се водят собственост на първата съпруга на хазартния бос Мая, трето жилище е записано на името на сина на Черепа – Антон Знае се, че Божков разполага и с още поне два апартамента в столицата на Англия, в които настанява държанките си. В едно от жилищата навремето живееше поппевицата ЛиЛана, а другия апартамент бе делен от Зара и моделката Блага Митева. Общата стойност на имотите на Черепа в Лондон е за близо 100 млн. лв.