Кмет на Нинова се забърка в грандиозен скандал, главата му пада

Нов скандал около кмет на БСП. Градоначалникът на Пирдоп е упражнявал търговска дейност докато е бил начело на населеното място. Ангел Геров управлява от 2019 г., но не е прекратил дейността или пък прехвърлил управлението на фирмата ЕТ „КалиопаАнгел Геров“.

На изборите през 2019 г., за Ангел Геров, който е издигнат от странна коалиция между БСП и ВМРО, получава 2219 гласа. На 14 ноември същата година полага клетва като кмет.

В едномесечния срок, т.е. до 14 декември 2019 г., той не е предприел необходимите действия за прекратяване дейността на фирмата си. По този начин той нарушава чл. 41 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и така подлежи на остраняване от длъжност от ОИК.

Скандалното в случая е, че фирмата продължава да е действаща и към момента. Освен това няма и никаква информация червеният кмет да е направил постъки за прекратяване на дейността й или пък да я прехвърли.

Скандалът е огромен, защото Геров реално съвместява две длъжности – кмет на община и собственик на фирма, извършваща търговска дейност. Това пък води до възможност за възникване на конфликт на интереси и злоупотреба с власт – нещо, на което социалистите са свикнали и намират за напълно нормално.

Така Ангел Геров се нареди до колегата си от Благоевград Румен Томов, деклариращ се като независим, но подкрепен от БСП, който се замеси в същия скандал. Той дори беше отстранен от длъжност от ОИК, но от „Позитано“ 20 впрегнаха всички сили, за да го спасят, което в крайна сметка и постигнаха.

Снимка: Булфото