Само в 7DniSofia.bg

Радев можеше да постъпи като пич и да отиде в 4-то РПУ като баща

румен радев

Държавен глава, главен секретар на президента, здравен министър и гневен баща. Така продължи във вторник сагата около инцидента, в който се оказа Георги Руменов Радев, пише „24 часа“.

17-годишният син на българския президент разпали отново войната между институциите. Точните факти вече са известни – компанията от 14 младежи празнува 18-ти рожден ден на приятел, наемайки апартамент на булевард „Христо Ботев”. Според обясненията на групата един от тях се спънал и при падането бутнал камък, който е уцелил минувач. Вероятно пострадалият извикал полиция, а полицията се въздържа да посочи, че сред групата е синът на президента на България. Неофициално историята стига до ПИК и оттам заживява свой живот. Медиите търсят официално потвърждение

Георги наистина не е бил задържан, но е бил отведен вечерта в събота в същото това районно управление на МВР за установяване на самоличността, тъй като не е носил лични документи. Здравният министър Костадин Ангелов, попитан в понеделник дали в историята с компанията от столичния булевард „Христо Ботев”, става дума за сина на Румен Радев, професорът казва дословно: „Да, мога да потвърдя, че това е така – синът на президента е бил това. Повече не мога да ви кажа. Ние не провеждаме разследвания.”

В понеделник вечер очевидно раздразнен от думите на министъра, президентът чрез своя пресцентър съжали, че „представители на изпълнителната власт стават съпричастни в тиражирането на неистини” и погазват правата на непълнолетните.

В понеделник вечерта обаче по Нова телевизия главният секретар на държавния глава Димитър Стоянов продължи темата с категоричното твърдение, че „синът на президента не е участвал в шумно празненство и не е бил задържан от полицията. „Морално недопустимо е министър на здравеопазването да обсъжда по този начин непълнолетен”, казва Стоянов.

Малко по-късно във фейсбук Васил Русев реагира на телевизионната изява на най-близкия сътрудник на президента. „Спрете да лъжете!”, постна мъжът, който е писател и артист, чиито заварен син е съученик и участник в купона заедно с Георги Радев.

„Сигурен съм, че той не е лошо момче, дори съм чувал, че е много умен, но вие очевидно нямате никакъв контрол над него…Не е толкова страшно, че младежи са купонясвали (колкото и да не е правилно в сегашната ситуация), няма страшно, че са били арестувани…, но да излизате с изявление, че синът ви не е бил на събирането, е ДЪНО. Да, моят заварен син вече си понася последствията затова. А вашият?”

Васил Русев бързо изтрива своя пост, който обаче стига до неизвестен сайт, а после е цитиран от други медии. Той съветва Румен Радев да постъпи мъжки, след като историята е вече раздухана. „Много рядко си позволявам да избухвам по този начин, но не мога да се удържа този път”, завършва Русев.

Кое е морално (не)допустимо в реакциите около инцидента със сина на президента?

Това са фактите. Синът на Румен Радев е бил на празненството. В понеделник не се е явил с родителите си в полицейското управление.

Президентът греши, като настоява за институционална завеса на случката с купона на сина му. Какво толкова е станало. Младежи си организират купон за рожден ден. Вероятно са шумни и зорки граждани сезират органите, което води до пристигането на полицията и съответните установявания на самоличности.

Всичко това щеше да е приключило с полза за президента, ако той не се бе опитал да остане зад институционалната завеса, а бе завел лично сина си в районното за назидание на него лично и на всички младежи с по-освободено поведение. От това той само щеше да спечели популярност, а не обратното. Познавайки обществените нрави, одобрението щеше да е масово и никой нямаше да се упражнява на тема бащинство и номенклатурни привилегии. Вероятно и историята щеше да е свършила вече, защото тя е прекалено незначителна толкова да се занимаваме с нея. Както и отварянето на фронт към здравния министър заради това, че не е затаил истина и приписването му на някакви зловредни замисли.

Автор: 24 часа