Веселин Маринов, Васко Кеца, Петя Буюклиева с 1 млн от правителството

Веселин маринов

Общо над 1 045 800 лева отпуска правителството за държавни парични награди Веселин Маринов, Васил Найденов, Петя Буюклиева и още 62-ма творци. Те ще бъдат изплащани през следващите 3 години, предаде „Сега“. Става дума за месечни суми от 350 или 500 лв. на наши певци, композитори и поети, които ще се дават по закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация.

По този закон обикновено се отпускат персонални пожизнени пенсии на големите ни творци, но в него има предвидено и отпускането на парична награда за период до 3 г., като тази възможност досега се е прилагала рядко. Решението е взето на 3 февруари, но за него се разбра едва след като се появи в деловодството на Народното събрание и в правната система на Министерския съвет.

Всички в списъка са певци, композитори, музиканти или свързани по друг начин с естрадата – Васил Найденов, Богдана Карадочева, Стефка Берова, Ваня Костова, Веселин Маринов, Диана Дафова, Кирил Маричков, Етиен Леви, Петя Буюклиева и т.н. Парични награди има и за поетите, награждавани на конкурси за българска песен Александър Петров, Найден Вълчев, Недялко Йорданов, съпругата на организатора на „Златния Орфей“ Генко Генов – Дариана Генова, журналистът Иван Тенев.

Прави впечатление, че решението не бе оповестено официално по обичайните канали. Няма го нито в дневния ред на въпросното заседание, нито в справката с взетите решения.

Няма яснота и как са определени сумите. 42-ма творци ще получават по 500 лв. месечно, а 23-ма – по 350 лв. месечно. Обикновено в такива случаи правителството отпуска максималната сума, която и тази година е 700 лв., и то под формата на пожизнена пенсия. Малко се знае по какви критерии и кой предлага творци за награда. Въпросът се възприема болезнено в гилдията, като повод темата да се повдигне напоследък бе и кончината на Филип Трифонов, който преди няколко години сам поиска пожизнена пенсия от министерството на културата, но му бе отказано.