Валерия Велева: За жалост, Радев влезе в собствения си капан

Валерия Велева

На 7 декември 2020-а президентът Румен Радев с тон на категорична убеденост заяви, че „изборите трябва да бъдат проведени в срок“ и посочи датата от този срок – 28 март.

Каза го, без да е провел НИКАКВИ предварителни консултации, нито с политически сили, нито със здравни експерти. Не се опря дори на социологически проучвания, с които да тества общественото мнение. Не се и мотивира защо избра първата възможна неделя за парламентарните избори, след като Конституцията дава срок до 28 май.

Още тогава написах, че това е крайно необмислено решение, защото избори на 28 март в условията на коронакриза и неизвестността от ваксината предполага ниска избирателна активност, която ще делегитимира бъдещите участници в парламента. Да не говорим, че страхът от заразата убива всяка възможност за провеждането на нормална предизборна кампания, което пък дава предимство на ГЕРБ с цялата държавна машина и без кампания да спечели вота.

Радев не реагира, реакциите на решението му бяха крайно отрицателни, а политическите сили (доволни или не от посочения 28 март) приеха думите на президента почти като указ и се пренастроиха за избори в този срок.

И ето днес, месец по-късно, Румен Радев, се сети да се консултира с експерти за датата на вота.

Точно 20 дни преди да издаде указа за разпускане на парламента и насрочване на редовните парламентарни избори държавният глава реши да пита здравните власти каква е ситуацията в държавата със заразените, с ваксините и т.н. И даде знаци, че е възможно посочената от него дата да бъде преосмислена.

Това обаче е рисков ход с вероятността за понасяне на имиджови щети.

Защото обявяването на една дата за вота и в последствие провеждане на консултации по този въпрос, е като слагането на каруцата пред коня.

Ако Радев не се отметне от решението си за 28 март – всички изказани досега опасения за рефлекцията върху изборите остават в сила.

Ако пък отложи датата за средата на април, каквито сигнали идват от екипа му, ще попадне под ударите на управляващите. Как ще мотивира промяната на решението си? С данните от пандемията, които днес получи от НОЩ? От тях личи, че ковид-ситуацията е все така критична и няма светлина в тунела на неизвестностите.

Както тогава, така и сега никой не може да каже точно какво ще се случи нито през март, нито през април, нито през май, та той да избере най-точната дата за едни избори.

Проблемът е, че когато се взима такова важно решение, е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО то да бъде обсъдено с обществото. Изборът на датата, в която гражданите са призовани да отидат до урните, трябва да е мотивиран акт, да стъпва на анализите от всички данни, факти и да бъде намерена пресечната точка, която да е приемлива за всички страни.

Да, трудно е да се удовлетворят интересите и на управляващите, и на опозицията, на парламентарните и извънпарламентарни сили, но именно президентът трябва да е онзи фактор за намиране на съгласието, което да ражда най-правилните решения. С политически нюх, с мъдрост, с подадена ръка към всички. А не с диктат от позицията на поста, с който политиците и партиите (по конституция) трябва да се съобразяват.

Впрочем, Радев е първият държавен глава от 30 години насам, който посочи дата на избори, без консултации с политическите сили.

Сега сме в пика на страховете на хората и колкото повече се увеличават безпокойствата им, толкова се снижава вероятността да отидат до урните.

Днешните консултации са закъснели и в някаква степен вече безмислени, защото те не дават нито един нов щрих към здравната картина на страната. И, както се видя, с нищо не помагат на държавния глава. Спорът със здравните експерти, който изкристализира след тричасовите дискусии – дайте първо план за мерките при провеждане на изборите, а после ще определим дата за вота, или – първо, посочете дата, за да ви дадем план, води до задънена улица.

Затова и на Радев ще му бъде трудно да вземе каквото и да решение.

За жалост, капанът за него щракна на 7 декември 2020-а.

Валерия Велева, epicenter.bg


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории