163 души от 12 болници в София ще са първите ваксинирани българи

Ваксина коронавирус

163 души от 12 болници в София ще са първите ваксинирани, съобщи Нова телевизия.  Поставянето на ваксината в столицата стратира от утре. Първата доза срещу COVID-19 ще получи здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, както потвърди самият той тази сутрин, при пристигането на първата пратка с ваксина за българия в София.

Според изработеният ваксинационен план у нас България е разделена на 6 региона и първи ще бъдат ваксинирани медиците на първа линия, а след това най-уязвимата група от хора над 70 години.

Рано тази сутринт 9750 дози срещу коварния вирус пристигнаха в София и бяха разтоварени  на съхранение в сградата на Националния център по заразни и паразитни болести на бул. ЯНко Сакъзов, където е фирма Бул Био.

Часове по-късно пратки с ваксини тръгнаха към Бургас и Пловдив. За разлика от София в другите градове ваксинацията започва в понеделник, 28 декември т. г. Вече има създадена логистика и организация, като броят на ваксините е съобразен с броя на желаещите.

Ваксинацията е доброволна. Във Варна и Велико Търново ваксината ще бъде доставена на 28 декември т. г., потвърдиха от здравното министерство.

Заедно с препарата срещу коронавирусната инфекция са пристигнали и информационни материали,  насочени както към българските лекари, така и към пациентите, за да могат всички български граждани да бъдат информирани за същността на ваксините и за целия процес на имунизация, обясни министър Костадин Ангелов.

През януари 2021 г. се очакват допълнителни пратки от ваксините 62 500 дози. Според здравния министър се увеличава броят на желаещите да се ваксинират. Постоянно имало лекари и сестри, които заявяват желанието си да се включат в първата фаза на ваксинацията.

„Оптимисти сме, че ако продължим с представянето на цялата информация по отношение на ваксините и необходимостта от тях, ще постигнем желания резултат – 70 % ваксинирани българи“, напомни проф. Ангелов.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.