„Маркет линкс“: 6 партии в парламента при нови избори, Радев губи почва под краката

румен радев

Доверието в президента спада и макар и с много малка разлика, за първи път неодобрението към Румен Радев е по-високо отколкото одобрението. Електоралните нагласи сочат, че при нови парламентарни избори в Народното събрание ще бъдат представени шест партии, като от сегашната конфигурация може да отпадне „Български възход“.

Това показват резултатите от социологическо изследване на агенция „Маркет линкс“, финансирано и направено съвместно с Би Ти Ви. Проведено е сред 1022 души в страната над 18 години в периода 10 – 20 декември по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Данните на „Маркет линкс“ сочат, че 40% от запитаните имат доверие към президента Румен Радев, а 41% са заявили недоверие. „За първи път отчитаме малко, в рамките на статистическото отклонение, по-висока степен на недоверие отколкото на доверие“, коментира Добромир Живков от „Маркет линкс“ пред Би Ти Ви и припомни, че в предишни проучвания президентът е получавал доверието на над 50% от хората в изследванията. По думите на Живков спадът в одобрението към президента е следствие от кризите като цяло.

„Политическата криза води до намаляване на общото доверие в политическата класа по повод на това, че спада доверието към всички“, заяви Живков пред Би Ти Ви.

Данните на „Маркет линкс“ сочат още, че при нови предсрочни избори в парламента може да влязат шест партии, като останат всички без „Български възход“. „Предполагаме понастоящем, че следващи предсрочни избори биха възпроизвели до голяма степен сегашната политическа ситуация“, каза Добромир Живков.

Резултатите от социологическото проучване на агенцията подреждат ГЕРБ – СДС на първо място с 22.6% от гласовете, следвани от „Продължаваме промяната“ (16.2%), ДПС (12.2%), „Възраждане“ (10%), БСП (9.6%) и „Демократична България“ (8.3%).

Според данните на „Маркет линкс“ „Български възход“ може да получи вота на 2.6% от гласуващите, като с това остава под бариерата от 4% за участие в парламента. Отпадналата от сегашното Народно събрание „Има такъв народ“ при нови избори би получила 2.2% от гласовете на избирателите.

„Готовност за гласуване изразяват само твърдите партийни ядра. Ако се развие докрай тази тенденция, можем да очакваме по-новите партии да имат загуби, защото те все още са в процес на формиране на тяхното ядро“, коментира Добромир Живков.