Ад на „Тракия“ и „Хемус“! Магистралите непочистени – хаосът „Комитова“ е пълен

134666d5af73b4c887934134032f3edd

Зимата пак изненада Агенция „Пътна инфрасктруктура“ и някои от снегопочистващите фирми, отговорни за зимното поддържане на пътищата в страната. Хаосът по някои от най-важните пътни артерии е огромен, съобщава ПИК.

Хаосът на „Хемус“ е огромен и магистралата на практика е затворена. Шофьори се оплакаха в ефира на нова телевизия, че няма и следа от снегорини.

Снегът там е натрупал по пътното платно и коли и камиони буквално са блокирани. В снежния капан са хванати и автобуси по редовни линии от и към София.

Не е по-различна и ситуацията на магистрала „Тракия“. Там шофьори сигнализират, че в района на 34-и км. снегът изобщо не е почистен. Така е и при тунела „Траянови врата“, където няма и следа от снегопочистваща дейност.

В района на София заради силния снеговалеж видимостта е силно ограничена.

Водачите се предупреждават за тежката ситуация по пътища и магистрали в социалните мрежи.

Всичко това е в пълен разрез с думите на служебната регионална министърка Виолета Комитова, която пряко отговаря за организирането на снегопочистването и всички съпътстващи дейности.

През есента от Браншовата камара „Пътища“
няколко пъти сигнализираха, че с действията и
бездействията си, Комитова поставя на карта
зимното поддържане на пътищата. Отговорът и беше, че това са внушения и всичко с почистването на пътищата в страната ще бъде наред.

Малко преди началото на зимния сезон пък гръмна скандал с договорите. Тогава Виолета Комитова предложи подписването на нови, по-скъпи договори за почистване на пътищата. Цените, както и в старите договори, варират според това дали шосето е магистрала, първи, втори или трети клас, дали трасето е равнинно или планинско, за колко часа трябва да бъде изчистен пътят до гладък асфалт. Всички те обаче са значително по-високи от предишните тарифи. Така например, ако един километър от първокласен път-планинско шосе, е трябвало да бъде изчистен през тази зима срещу средно 2000 лв., при предложението на Комитова, за същата дейност държавата ще плаща над 3000 лв.