Служебният здравен министър удължава епидемичната обстановка, изсули се за отмяната на „зелените коридори“

стойчо кацаров

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров от немай къде замрънка за темпото на администрацията в министерството, тъй като очевидно няма за какво да се хване и да критикува. След като посочи, че админнистрацията работела бавно, той призна, че големият проблем е кризата с COVID.

Аз познавам много добре силните и слабите страни на здравната система. Всички ние живеем последната година в обществена промяна, има искане за промяна в начина на живот, в промяна на системата. Обсъждах това с най-близките си хора и смятам, че човек трябва да се заяви, че е на страната на хората, които искат промени. Знам, че мандатът е кратък, но съм готов да поема риск, за да покажа, че трябва да се определим, за да тръгне страната към по-добро, смята Кацаров.

От средата на април щабът не съществува и не е необходимо да я има. Тази работна група не е необходима за управление на кризата, посочи Кацаров.

Щабът беше назначен да съобщава лошите новини, тези, които премиерът и здравният министър не искат да съобщат. щабът беше назначен да дава пресконференции, включително среднощни. Иначе цялата власт е на здравния министър, смята той.

На въпрос защо е ревизирал първото си решение, с което отмени зелените коридори, той обяви, че хората не били разбрали правилно заповедта. Може би защото се наложи сам да си напиша заповедта, не се разбраха правилно нещата, изсули се Кацаров.

Първоначално той заяви, че от понеделник до четвъртък ще се ваксинират само възрастни над 60 години и хронично болни. След това даде на заден и дописа заповедта с думата „приоритетно“, т.е., че възрастните и болните хора ще се ваксинират с предимство.

Кацаров нападна и предшественика си Костадин Ангелов, който го попита защо затваря зелените коридори и посочи, че професорът бил в предизборна кампания.

Ваксинираните възрастни са около 16 на сто, под 20 на сто са онези с първа игла, заяви той. А професор Ангелов е категоричен, че ваксинираните над 60 години хора са 50 на сто от всички ваксинирани.

Между 1 и 10 юни ще направим изследване и ще направим извод за хората, които са се срещали С вируса. Тогава ще имаме достоверна информация за преболедували и ваксинирани, посочи още той.

На въпрос за здравните сертификати, регламентът за които е приет от ЕС, включително от България, той каза, че остава противник на тази идея, тъй като това ограничава права. Кацаров уточни, че това е негово мнение.

Кризата не е приключила. Чака ни нова вълна, ако хората не се ваксинират през лятото. При наличието на нови щамове трябва да намерим фин баланс на мерките заради туристите, каза той.

Говорим предварително да се организират безплатни тестове за хора, които влизат в страната, обсъждаме и това да се повдигне възрастта на децата, за които не се изискват РCR-тестове. Сега възрастта е 5 години. Туризмът настоява тази възраст да е по-висока, обясни Кацаров.

Ще признаваме само ваксини, признати от ЕК и ЕМА. Това не е политически, а регулаторен въпрос. Ако ЕК и EMA одобрят Спутник, ще приемаме и ние ваксинирани с тази ваксина хора, заяви той.

Запитан за съдбата на д-р Ангел Кунчев, Кацаров посочи, че, ако някой ще си тръгва, той първи ще му съобщи. Ще има промени със сигурност. Който си върши добре работата, може да бъде спокоен за нея, каза той.

Няма да давам персонални оценки в медиите, отговори той на настойчивия въпрос на водещите за съдбата на Кунчев.

Ще удължим извънредното положение с два месеца, ако не го удължим, всеки ще може да влиза в страната както си иска и мерките няма да действат, заяви той. Кацаров заяви, че е преболедувал COVID-19 и на този етап няма да се ваксинира.