Румяна Арнаудова хвърли бомба в ефир! Разкри как се източва Здравната каса със страшна схема!

Румяна Арнаудова

В момента сме събрали данни за безстопанственост. Няма да спрем обаче дотам. Има данни и за незаконосъобразно сключени сделки. Това заяви пред Нова телевизия Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров, във връзка с разследването срещу болнични заведения.

„Ние установихме съществуването на модела „болница в болница“ още от разследването за ВМА“, коментира тя и добави: „Проверихме сключването на 329 сключени договора, повечето от които незаконосъобразни.“

„Повече от 13 болници ние установихме за тези действия. За съжаление това се прави с користна цели. Общинските болници са пред фалит, а частните лечебни заведения, които са се настанили в тези сгради печелят пари и ние смятаме, че дори източват и Здравната каса“, разкри Румяна Арнаудова.

„Прокуратурата не се е насочила само към настоящите ръководства на лечебните заведения. Разследват се периоди още от 2009 година и ще бъдат повдигнати обвинения на всички ръководители, които са извършили престъпления“, увери говорителят на главния прокурор.

„Колкото повече факти изнасяме пред медиите, толкова повече ще затрудним разследването, тъй като се касае за много договори. Всички разследвания ще се ръководят от Софийска градска прокуратура“, заключи тя.

В предаването взе участие и бившият министър на здравеопазването Мирослав Ненков. „Тези схеми са отдавна, не са от вчера. Министър Петров изпрати едни такива сигнали директно до главния прокурор. Сега министър Ананиев продължава тази борба“, обяви той.

„Тези схеми не са сложни. Всеки може да я разплете. Сключва се договор между директор на болница и инициатор на частно лечебно заведение. Болницата пере чаршафите, болница в някои случаи купува и материалите, в договора е посочено, че частното заведение ползва сградата, техниката, тока, топлата вода и всичко останало на общинското лечебно заведение, а за целта се плаща наем от 74 лева и 80 стотинки“, разкри Мирослав Ненков.

„Лекарите не са измамници. Има една шепа схемаджии, които въртят тези далавери“, отсече бившият здравен министър.

„Здравната каса се опитва по някакъв начин да намали течовете. Намаляването на течовете чрез прокуратурата е бавен и сложен процес. Затова Касата ограничава някои от плащанията. Нашата Каса е бедна. Ние плащаме много малко за здравеопазване“, добави той.

„Част от нашите пари, които плащаме за здраве, отиват в такива схеми, отиват в такива кърлежови структури“, обясни Мирослав Ненков.

„Как да оправим здравеопазването, след като един директор сключва съвсем законно обществена поръчка и купува консуматива „Х“ на два пъти по-висока цена от директор на друга болница, който взима абсолютно същия консуматив на два пъти по-ниска цена“, попита бившият здравен министър.

„Мога да напиша веднага на един лист тези схемаджии, но веднага ще ме осъдят за клевета. Дано прокуратурата се справи“, заключи той.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.