Важно! Каракачанов с извънредна новина за убийството на Плъха и оставката на Теменужка Петкова…

Каракачанов (10)

Вицепремиерът Красимир Каракачанов разкри, че готви промяна на наказателния кодекс, заради лекаря д-р Иван Димитров, който застреля крадеца в Пловдив Жоро Плъха и още редица подобни случаи. Той обясни по bTV какво точно има предвид и какъв текст е вкаран по-рано днес в парламента. 
 

“Крадецът е арестуван многократно, а докторът е превишил нормите на самоотбрана. Хората реагират еднозначно, защото им е омръзнало да бъдат ограбвани и една част от населението, които се научиха, че имат права и смятат, че могат да пътуват без билет, не могат да бъдат наказани. От тази гледна точка се води спор за неизбежната самоотбрана. Тя е когато нападението е извършено в жилището ви с насилие и взлом. Остаряла технология – вече се снабдяват с ключове и неутрализират алармите”, казва министърът на отбраната.

“Хората трябва да се защитават, когато животът им е застрашен. Казусът в Пловдив е различен – има незаконно притежание не оръжие, прикриване на следи и тн. Трябва да дадем възможност на хората с легални оръжия да могат да се защитават. Нямам предвид да стреляш всеки, който ти е влязъл в двора. Говоря за хора, които са пребити, изнасилени и тормозени”, обясни още той.

“Текстът, който внасяме е включва защита при самоотбрана, защита и на друг човек. Например, ако отидем на ресторант и ви нападнат, а аз ви защитя със законно оръжие, това трябва да бъде допустимо”, допълни Каракачанов и обяви, че вече е готово предложението за смяна в законодателството.

Пловдивчанинът едва ли е видял през прозореца, че ром влиза в дома му. Той просто е искал да защити семейството си. Хора като Плъха влизат у вас, изнасилват дъщеря ти, крадат телевизора ти, пребиват възрастни хора. Законът например не защитава хората, когато кражбата им е в размер от по-малко от минимална работна заплата. Ние и това искаме да поправим”, каза още Каракачанов.

“Няма да подкрепим оставката на Теменужка Петкова. Г-жа Петкова няма никаква вина, че законът за енергетиката е такъв. Тя няма власт над подобни сделки. Теменужка Петкова остава министър”, заключи твърдо той.

По отношение на острия тон от страна на руския патриарх Кирил по време на честванията на 3 март, Каракачанов заяви: „Ако трябва да сме исторически точни, естествено че България трябва да отдава почит на всички 80 000 жертви на балканския театър по време на Освобождението. Армията е била многонационална. Батак, например е освободен от руска част, в която се преобладавали чеченци и кавказки народи. Не смятам, че е нормално да се държи такъв тон на който и да е български държавен служител. България си има своя политика, тя е суверенна и трябва да получаваме уважение, каквото и ние демонстрираме“, подчерта той.