АБВ: Не може ортаци на държавата да са нестратегически инвеститори, зад които стои незнайно #КОЙ!

ABV

Събитията около сделката между ЧЕЗ и “Инерком” поставят под съмнение не само ефективното функциониране, но работата на българските институции изобщо според позицията на ПП АБВ по относно продажбата на активите на ЧЕЗ у нас.

Според АБВ казусът с придобиването на активите на ЧЕЗ е еманация на модела на управление от 2009 г. насам. “Еманация на един уродлив модел, при който публични блага/права/ресурси биват най-нагло подарявани с активното (съ)участие на управляващите на престъпни клептократи, които се крият зад подставени лица”, посочват от партията в позицията си и добавят, че сделката по продажбата на електроразпределителното дружество създава усещането за силно ерозирала държавност.

И според АБВ сделката се извършва от подставено лице.

Важните въпроси – защо въпреки привидната международна легитимация на премиера “успехите” му се измерват в поредната фамилиарна снимка, а видими резултати и подкрепа за приоритетни проекти липсват; защо ключови важни инвеститори в бизнеса, икономиката и медиите напускат България; защо след 2007 г. държавата няма подобен важен напредък и успех?

Покупката на “ЧЕЗ България” също така била поредната от множество скандални и безобразни сделки на прехода, сравнима в същността си с продажбата на БГА “Балкан”, “Булгартабак”, “Кремиковци”, Дипломатически клуб “Бояна”, казусът с природен парк “Пирин” и ред други.

“Съдбата на 3 милиона души, които са близо половината от населението на България, не може да стане заложник в частни, в случая некомпетентни, ръце”, добавят от партията.

Според АБВ е много притеснително и това, че правителството неколкократно сменя позициите по казуса – до вчера премиерът Борисов обяснявал как държавата не можела да се меси в сделки между частни субекти, че нямала място в енергетиката, че била лош стопанин, че нямало пари и други, а сега обръщал позицията си на 180 градуса, влизайки в директно противоречие със самия себе си.

“Този хаотичен подход, тази реактивност и очевидна липса на контрол над ситуацията, води до един основен извод – смяната на позицията му е продиктувана само и единствено от инстинкт за самосъхранение, а не от трезва преценка на обстоятелствата и реален стремеж да се намери решение в полза на България. Така не се управлява държава, така не се управлява дори малко ЕООД!”

От партията добавят още, че винаги са били за активна и енергетиката, но не може “ортаци на държавата по въпроси, засягащи националната сигурност, да са нестратегически инвеститори, без необходимата експертиза, зад които стои незнайно #КОЙ!”

От АБВ призовават:

  1. Всички отговорни държавни институции и регулаторни органи – правителство, парламент, ДАНС, КЕВР, КФН, КЗК, КЗП, прокуратура и други да се намесят адекватно и ефективно, включително използвайки дипломатически канали и възможности за разговори на най-високо ниво с чешката държава, и сделката за ЧЕЗ да бъде анулирана.
  2. Държавата да пристъпи към обратно придобиване на този сектор, или самостоятелно, или в партньорство със стратегически инвеститори, при гарантиране на максимална възможност за контрол и защита на обществения интерес.
  3. За ПП АБВ вината за създалия се хаос е изцяло на правителството и лично на премиера Борисов, който е пряко отговорен за всичко, което касае националната сигурност на страната. Затова независимо как завърши сагата с ЧЕЗ, той трябва да понесе политическа отговорност и да подаде оставка!
  4. Абсолютно всички факти и обстоятелства по казуса “ЧЕЗ” да бъдат направени достояние на българската общественост, за да може да се разбере истината докрай.