Министър Петкова с важни разкрития засягащи всички българи: Цената на тока у нас е една от най-ниските в Европа…

теменужка Петкова

Цената на електроенергията в България е една от най-ниските в Европа, коментира пред Народното събрание в рамките на парламентарния контрол енергийният министър Теменужка Петкова. Тя трябваше да отговори на въпрос, свързан с „необоснованото поскъпване“ на тока, отправен от депутата от Обединените патриоти Искрен Веселинов, предаде investor.bg

Среднопретеглената цена на свободния пазар в България през 2017 г. е била 76,90 лева за мегаватчас, докато цената в Унгария е била 50 евро, а в Румъния – 48 евро, обясни Петкова. Тя допълни, че волатилността на енергийната борса у нас е съпоставима с тази в региона и дори по-ниска от тази на утвърдените пазари в Унгария или Румъния.

„България не е изолиран остров“, каза още тя и допълни, че интегрирането на българския пазар към европейския е в ход, което ще доведе до „частично конвергиране“ на цените у нас с тези в съседните държави.

Работодателите у нас се оплакват от високи цени в офертите на търговци на електроенергия. Заради този проблем организациите дори поискаха оставката на енергийния министър и заплашиха с протест. След среща в Министерския съвет, на която бяха обещани законодателни промени, тези искания бяха оттеглени.

По отношение на оплакванията, че държавните предприятия не предлагат гъвкави продукти, Петкова разкри, че в последните месеци освен базовите продукти, трите държавни дружества, които са основни доставчици на свободния пазар – АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток“ 2 и Националната електрическа компания (НЕК), предлагат и пакети с ежедневни промени в базовия профил, тоест модулирани профили.

Степента на модулация варира от 5% до 50% в зависимост от техническите възможности на производителя. „Подобни гъвкави продукти са изцяло в интерес на купувачите и не се предлагат на други борси“, заяви енергийният министър.

Искрен Веселинов каза, че има данни, че големи търговци са изкупили големи пакети електроенергия от държавните централи и сега ги продават на по-високи цени.

Петкова обаче беше категорична, че цените на свободния пазар у нас се формират на базата на търсенето и предлагането, а Министерството на енергетиката няма контрол и възможности за намеса. Тя призова сигнали за нередности да бъдат изпращани до Комисията за защита на конкуренцията.

Теменужка Петкова уточни още, че в момента текат интензивни преговори между Европейската комисия, Министерството на финансите, Министерството на енергетиката и Българския енергиен холдинг (БЕХ) по отношение на договорите с т.нар. „американски централи“ в Маришкия басейн. Засега официално становище от Брюксел дали те са недопустима държавна помощ още няма.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.