Надежда Нейнски с горещ коментар: Диалогът на Бойко Борисов с Ердоган е инвестиция, която дава плодове…

надежда

Диалогът на Бойко Борисов с Реджеп Ердоган е инвестиция, която дава плодове. Това смята посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.

Тя даде интервю в сградата на българската екзархия в Истанбул. В турския мегаполис в неделя Борисов и Ердоган ще открият изцяло ремонтираната желязна църква „Свети Стефан“.

„Съвременният свят и дипломация се промени изключително много. Сега нещата се случват в реално време и тази процедурност, която има традиционната дипломация, отстъпи място на личните контакти, на възможността на лидерите да се срещат, да разговарят и ад хок да решават много въпроси“, каза Нейнски пред bTV в отговор на критиките, които Борисов получава заради близостта му с Ердоган.

„Смятам, че успя да преодолее редица наслагвания и неразбирателства или внушения. Този диалог във всички случаи е от много голяма полза за двустранните ни отношения (…) Това е една инвестиция, която дава различни плодове“, категорична е Нейниски.

Според нея външната политика на България на Балканите в последните месеци е много успешна и това дава много възможности за страната ни.

Посланикът ни обясни, че „Турция е много важен партньор на Европейския съюз – и икономически, и по отношение на сигурността. Няма как при тази икономическа обвързаност и тези стратегически цели по сигурността те да влязат в крайна колизия“. Според нея езикът между двете страни трябва да се смекчи.

За изказванията на Ердоган, които засягат чужди територии, включително български, Нейнски каза: „Независимо, че за европейския стандарт на говорене това е прекалена реторика, смятам, че в крайна сметка в дъното не се променят стремежите на Турция да стане член на ЕС и това е въпрос на интерес, а не на емоция. Турция знае, че нейният интерес е да се сближава с Европа и в някакъв момент да стане член“.

Посланикът ни обясни, че дори да има моментни проблеми в отношенията между София и Анкара, когато има отворени дипломатични канали, добър диалог между политическите лидери, тогава може да се решат всички проблеми.

Тя направи равносметка на двете години, в които е на поста и заключи, че през този път са се случили много хубави неща.

„Имаше драматични събития в Турция, но същевременно се случиха и много хубави неща. Говоря конкретно за развитието на двустранните ни отношения, откриването на желязната църква „Св. Стефан“. Не е случайно, че тази църква се открива именно сега, това е резултат на развитието на двустранните ни отношения, на отворените дипломатически канали, на диалога без посредници и, разбира се, на личния ангажимент на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган“, каза още дипломатът ни.

Нейнски благодари за усилията и на българската общност в Истанбул и нарече сънародниците ни „истински възрожденци“.

Българският посланик припомни, че турската държава е отделила близо 4 млн. евро за реставрацията на църквата.

Нейнски каза още, че броят на българите в турски затвори по обвинение, че сътрудничат на ФЕТО варира, но консулите са в постоянен контакт с тях и близките им, а посолството следи всеки случай.

В Турция и специално в Истанбул обаче има и много български изселници. Те срещат различни затруднения, като нужда от виза за България, пенсионно и социално осигуряване и др.

Източник: dnes.bg