Влезе в сила зверски закон от днес! А сега карайте пили, надрусани или без книжка!

7 Dni Sofia01.07.2017345582
автомобил, кола

Нови законодателни промени, свързани с българските шофьори, влизат в сила от днес!

Вече младите шофьори ще получават 26 вместо 39 контролни точки, когато вземат първата си шофьорска книжка. Пълният размер точки ще им се дава след 24 месеца стаж зад волана. Това гласят промени в Закона за движение по пътищата, които влизат в сила от 1 юли. Текстовете са част от пакет изменения, които бяха обнародвани в “Държавен вестник” в края на миналата година.

С тях се увеличиха глобите за пияни шофьори, тези, които са под влиянието на наркотици или карат с превишение на скоростта. Според тях глобата може да стигне 1000 лв. при шофиране в града със 130 км в час при разрешени 50. Тогава бе записано и на шофьорите без книжка да се отнема регистрацията, както и на пияни и надрусани.

Наредба за свидетелствата за управление на МПС, обнародвана в петък, гласи, че тройно – от 6 на 18 месеца, се увеличава срокът, в който пияни шофьори ще чакат книжките си. Това важи в случаите, когато са хванати да карат с над 0,5 промила алкохол или под въздействието на наркотични вещества или техни аналози, както и при отказ да бъдат проверени с техническо средство или да дадат кръв за медицинско изследване.

2 коментара

 • Xakepa

  02.07.2017 at 12:27

  Повече камери за скорост трябва да има, а не отвратителните “спящи полицаи”, които ни потрошиха колите.Говоря за “спящите полицаи” по селата, които не отговарят на никакви стандарти, а тези по градовете са ОК.

  Reply

 • Пешо

  19.12.2017 at 20:18

  Нищо “зверско” не виждам в тези промени. Трябват само две мерки, а те тук не присъстват – отнемане на превозното средство и / или затвор. Тогава бай Ганьо ще стане много послушен, защото по природа си е супер страхлив, но иска да се покаже пред другите, че не е.

  Reply

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *