Плащаме 300 лева за шампанско, приготвяно в изоставени кочини
Газирано вино, познато с името на едноименната напитка шампанско, се прави в кочини край Пловдив, съобщава „Монитор“. Проверка показа, че в помещения на изоставени свинеферми се бутилират стотици шишета на ден, които поемат към курортите и скъпите заведения в столицата, където бройката се продава за поне 300 лева.
Поредната импровизирана фабрика била разбита преди три дни в района на Перущица, където в помещенията, в които до скоро са били гледани животни са открити 45 литра етилов алкохол в пластмасови съдове. В друга стая пък имало огромен бидон от 600 литра, който също бил пълен със заготовката за газирано вино. Оказало се, че нелегитимният производител ползвал етиловия алкохол, който разреждал с вода и ароматизатори, за да се получи близък до шампанското вкус. След това напитката била газирана с „кислородни патрони“ и бутилирана.
Фалшификаторите държали целостта на етикета да е запазена, тъй като той бил най-трудното нещо за копиране при ментето. Шампанското от една от най-скъпите марки на родния пазар пък например имало етикет от специална хартия, която ценителите на тази напитка разпознавали само с допир. Ако случайно обаче той е разкъсан, то нелегалните производители имали решение и за това. Те имали богат набор от хартии, които наподобявали оригинала. Тапите, фолиото и специалните телчета, които държат капачките на място, се правели в домашни фабрики с евтини и широкоразпространени машини. Най-лесното според производителите била направата на самата течност. Тя се получава от чиста вода, винена есенция, алкохол и машина за газиране.