Терзиев сигурно е бесен на синдикатите след това, което обявиха за фирмата му: Означава ли, че кметът участва в „сивия сектор“?

Столична община - протест - синдикати

„Кухи фирми“ с данъчни задължения получават разрешения за таксиметров превоз от Столична община. За това алармира Красимир Цветков, председател на Националния синдикат на таксиметровите шофьори.

„От доста време синдикатът на таксиметровия бранш се опитва да занимава институциите с проблема. Конкретно става дума за начина, по който се издават общинските разрешения за таксиметров превоз. Това става чрез „кухи фирми“ като данъчно задължени лица. Практически така се ощетява осигурителната система със значителни суми като осигуровки. Говорим за суми от порядъка на 2,7 милиона лева месечно само в София. Сами си представете какъв е мащабът, ако разгънем „схемата“ за територията на България. Важното за нас тук е, че новият кмет на София се оказва част от тази схема и ние виждаме потенциален конфликт на интереси. Въпросът е сегашното ръководство на Столична община дали ще продължи да толерира този сив сектор“, заявява Цветков пред „Фактор“.

Той допълва и нещо шокиращо относно кметът на София: Васил Терзиев, чрез фирмата си „Илевън кепитъл“, е акционер в една от големите таксиметрови компании в столицата.  Компанията стартира първоначално като приложение. Говорим за преди около 10 години, а на пазара като физически таксиметров превозвач съществува от 5-6 години. Оказва се, че фирмата на Терзиев участва – според информация в Търговския регистър, с малко над 17% в таксиметровата компания. Това означава ли, че кметът участват с едни 17% в „сивия сектор“. При въпросната фирма се развива схема с регистрация на „кухи фирми“, взимат се разрешения от общината и така се създават условия за укриване на осигуровки.

Цветков допълва, че осигуровката на един таксиметров водач е 244 лв. на месец. В момента във фирмата има около 700 автомобила, а шофьорите са няколко. „Това може да се види в регистъра на издадените разрешения за таксиметров превоз в София. За нас е интересно как се издават от общината тези разрешителни? Фирмата подава заявления на база документи, които не отговарят на действителното положение, а чрез това после реализира търговската дейност… Така ли ще работим? Къде е прокуратурата. Защо не са влезли в офисите на фирмата, в общината и защо не са ги тръшнали тези земята. Нали така правят!“, казва още той.

Цветков е подал сигнали в общината, прокуратурата Министерство на транспорта, НАП и Министерство на финансите. „Въпросът още не е решен, а нещата се прехвърлят от институция на институция. Явно някой има интерес от осигуряване на този данъчен чадър върху „сивия бизнес“. И още нещо да знаят институциите. Този вид дейност покрива скритата безработица в държавата. Компетентните органи да се намесят и да дадат отговори. Занимава ли се тази таксиметрова компания с регистрацията на „кухи фирми“… Дали схемата със скритата безработица не работи по поръчка и когато става въпрос за купуването и продаването на гласове по изборите… Доста странно е защо водещи институции у нас бездействат…“, казва още председателят на Националния синдикат на таксиметровите шофьори.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории