„Топлофикация София“ шашна с предложение за цената на парното и топлата вода от 1 юли

топлофикация софия парно

„Топлофикация София“ е входирала намерение да доставя за новия ценови период от 1 юли топлинна енергия на цена от 97,78 лева за мегаватчас (MWh) без ДДС. Предложената цена е с 29,11 процента по-ниска спрямо сегашната цена, която е 137,93 лева за MWh. Това се посочва в заявление на топлофикационното дружество до Комисията за енергийно и водно регулиране. Намеренията си за намаляване на цената бяха оповестени на 1 април – деня на шегата и породиха съмнения в истиността на цифрите.

В Плевен също предлагат поевтиняване. Там сметките биха паднали с над 40%, защото в момента цената е около 97 лева, а новата предложена е 56 лева за мегаватчас.

Въпреки по-ниските цени на синьото гориво, в много градове потребителите ще плащат повече, ако цените бъдат одобрени.

Пример за поискано драстично, тройно увеличение, е Велико Търново, където в момента тарифата е 131 лева, а новата поискана е 331.83 лв. В Бургас пък предложената нова цена е 118 лева при 95,20 в момента.

Защо има такива драстични разлики между различните дружества в страната?

„Заявлението е нещо, в което всяка една Топлофикация, в зависимост от своята специфика, въвежда разходите, присъщи за дейността. КЕВР ги разглежда и в крайна сметка решава какви да бъдат тези цени, независимо от написаното в заявлението. Няма никакви основания цените на топлото да скочат за която и да било топлофикация. В най-лошия случай тарифите ще останат същите или близки, но по-скоро ще бъдат намалени. Сегашните цени ще бъдат с 80-90% вероятност намалени“, заяви пред Нова телевизия инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.