Извънредно! Президентът Румен Радев скандализира с думите си: Корупцията у нас…

Румен Радев Президент (5)

Държавният глава Румен Радев откри международна конференция на тема „Европейски практики и възможности за противодействие на корупцията“.

Форумът, който се провежда под патронажа на българския държавен глава, има за цел да очертае възможностите за борба с корупционните практики.

В събитието участват утвърдени експерти от различни европейски държави, както и представители на български институции, ангажирани в противодействието на корупцията у нас.

„За корупция в България се говори много, но според мен се прави твърде малко, напоследък още по-малко. Необходимостта от фокусиране на общественото внимание по темата е много важно в наши дни. Всички знаем, че за корупцията няма почивен ден, тя се разраства като раково образувание“, заяви държавният ни глава.

„Когато искаме да се борим с едно подобно явление, е много важно да имаме ясна дефиниция за него. Нямам амбиция да давам дефиницията аз, нито ще споря дали корупцията е явно явление или просто възприятие. Но едно безспорно е ясно – корупцията нанася огромни вреди на нашето общество, тя овладява и подчинява на частни интереси части от властта ни, ограничава права и свободи на гражданите“, каза Радев и поясни, че точно тя възпрепятства развитието на икономиката ни и отблъсква инвеститорите у нас.

Основният проблем според него е, че тя се превръща в основна спирачка в реализацията на стратегически за България цели.

„Критерият за нашето пълноценно интегриране и за нашето място в ядрото на Европа са резултатите ни в борбата с корупцията. А ние заслужаваме и трябва да бъдем там. Затова и многократно съм призовавал за необходимостта от всеобхватни мерки в борбата с корупцията“, заяви президентът на Р. България.

„Трябва да надскочим нашата ограда и да видим какво става отвъд тази ограда, да черпим опит, да изследваме моделите на определени държави, които са постигнали успех“, добави още Румен Радев.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.