Само в 7DniSofia.bg

Възможни са промени в данъчната система! Но какви ще бъдат те?

Данъчни

Данъчната система може да бъде променяна. В България имаме по-високи данъци и различен модел на облагане. Имаме различни нива, имаше пропорционално облагане, имаше скала, преди въвеждането на плоския данък ставките бяха 22-24% и очевидно е възможно. Това каза Людмила Елкова, бивш заместник-министър на финансите, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според Елкова въпросът за такива драматични промени е „Какъв проблем сме идентифицирали сега, който смятаме, че трябва да решим по този начин?“. Тя допълни, че когато се твърди, че има драматична обществена промяна и има нужда от промяна на системата, тази промяна е възможна. На първо място обаче трябва да бъде дефиниран проблемът. Трябва да се погледне за кого е добра тази промяна и да се обсъди спокойно.

„Ако говорим за социално неравенство и смятаме, че това е голям проблем и продължава да расте, след което се опитаме да го изравним с инструмент по доходно облагане – това може да сработи. Данъчната тежест трябва да се запази до някакво ниво, вероятно средна работна заплата или малко над нея, после да се увеличи за тези, които смятаме че са истински богати“.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.