Само в 7DniSofia.bg

Прокурор отвори вратата на Асен Василев и Бойко Рашков към затвора, обеща им разпит за лидери на ОПГ

7 Dni Sofia23.04.2024
1

Предстоят разпити на Бойко Рашков и Асен Василев за ОПГ в Агенция „Митници“, посочи в интервю за БТВ градският прокурор на София Илиана Кирилова.

„Петър Петров-Еврото е имал намерение да ме залее с киселина. Познавам Петър Петров от 1995-1996 г. тогава той беше прокурор. Дълги години не съм комуникирала с него. Обяснила съм един момент от личния си живот, при който се срещнах с него след дълго прекъсване“, поясни Кирилова. Тя не се чувства заплашена и никога не се е чувствала заплашена, но това с киселината било новина и за нея самата.

„Свидетелите често си променят показанията в съда. Това пречи на прокуратурата да си поддържа обвинителния акт. Има две дела, които все още не са приключили. Аз съм разпитвана и по двете дела“, каза тя на въпрос за честите ѝ посещение в „Осемте джуджета“, подчерта магистратът.

Относно ролята на бившия главен секретар в организираната престъпна група и има ли въобще такава градският прокурор на София изтъкна, че това предстои да се разясни.

„В момента той е с повдигнати обвинения именно за това. В прокуратурата има яснота какво точно е правил Коцев, но информацията не може да се разкрие пред медиите. До момента са разпитани около 50 човека, но предстоят още разпити. Сред разпитаните е и Николина Ангелкова, която също се появи на някои от снимките с Коцев“, отбеляза Илиана Кирилова.

По думите й ролята на бившата министърка на туризма Николина Ангелкова, която се появи на снимка с Живко Коцев, предстои да се изясни.

„Тя няма спомен да за това нещо. Предстои да се направи лицево-идентификационна експертиза дали лицето – дали на снимката е тя или не. Тя не се разпознава“, посочи прокурорът. Кирилова допълни, че очаква Ангелкова сама и доброволно да разкаже за снимката в колата, на която Коцев си показва часовника.

„Ако експертизата потвърди, че на снимката е тя, се притеснявам, че тя може да има проблеми с паметта. Не мога да кажа“, коментира градският прокурор на София.

За снимките с пудела и пачките Кирилова уточни, че има забрана по отношение на прокурорите да коментират каквито и да било. Според нея самото изтичане на тези снимки нарушава следствената тайна, но тя е категорична, че „прокуратурата няма такава задача – да омаскарява хората“.

„Разказът, който сам може да си изгради по тези снимки, е съобразно собственото му възприятие. Дали това е възможно или не? Дали тези лица на снимките имат необходимия морал или това е действие на прокуратурата, което цели да ги дискредитира? Това е въпрос на възприятие“, категорична е прокурор Кирилова.