Огнян Златев: Влизането на България и Румъния в Шенген е политически, а не технически въпрос! Скептицизъм не само за членство, но и за бъдещето на Шенген винаги ще има!

stock-photo-close-up-schengen-visa-in-the-passport-384993727

Влизането на България и Румъния в Шенген е политически, а не технически въпрос. Това каза ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев, цитиран от Фокус.

По думите му ЕК още през 2010-2011 година категорично заяви, че техническите критерии на тези две държави за членство в Шенгенското пространство са изпълнение, като решението е извън нейния обсег.

„Председателят на ЕК неотдавна заяви, че би искал да види България и Румъния като членки на Шенген преди изтичането на мандата му. Надявам се с усилията си българското правителство да успее да убеди останалите страни-членки на ЕС и техните ръководства, които все още имат резерви. Общото мнение е, че сме на последните метри от финализиране на процеса“, обясни той.

Огнян Златев коментира още, че скептицизъм не само за членство, но и за бъдещето на Шенген винаги ще има, особено в периоди преди избори, в какъвто се намираме сега.  „Предстоят европейските избори и очаквам, че ще има дебат за бъдещето на Дъблинското споразумение за мигрантите, както и за Шенгенското споразумение“, каза още Златев.