7DS препоръчва днес: Гледайте днес „Хъшове“ в Народния, толкова звезди няма никъде

Народен-театър-Иван-Вазов-4-h700

Въпреки, че е понеделник, това не означава, че денят задължително трябва да е лош. Именно за това от 7DS ви препоръчваме следните представления които ще се играят в различни театри в София и могат да ви накарат да избягате дори за кратко от сивотата.

Постарахме се да подберем всички спектакли на едно място, както и информация за цени на билетите и час на започване, за да улесним вашият избор и да направим вечерта ви по-приятна.

А нашият приоритет е „Хъшове“, може би най-звездната откъм актьорско присъствие постановка в България този сезон.

СТЕНАТА НА ЖЕЛАНИЯТА

Автор: спектакъл на Владмир Петков, Мила Искренова, Петър Митев, Иван Димитров
Участват: Христо Ушев, Йордан Ръсин, Борис Георгиев, Галя Костадинова, Милен Николов

Проектът разглежда проблематиката на взаимоотношенията в съвременното общество, в което всичко е Стока. Основните персонажи са Продавачът и Клиентът, а основният двигател е Желанието, дефиниращо стоката, която сме готови да придобием или продадем. Това е поетичен опус, в който се разказва за разрушителната неспособност на човека да възприеме другия такъв, какъвто е. Става въпрос за начините на всекидневното общуване, за неговите болести, за неразбирателството, за силата на мечтите, за недостатъчността да бъдеш себе си, за невъзможността да разбереш другия.

Мястото е Тетрална работилница „Сфумато“ от 19:00 часа – основна сцена. Цената на билета е промоционална и е 6 лв.

ХЪШОВЕ        

Автор: Иван Вазов
Постановка: Александър Морфов
Музикално оформление: Александър Морфов
Сценография и костюми: Елена Иванова
Участват: Валери Йорданов, Руси Чанев, Валентин Ганев, Рени Врангова, Валентин Танев, Захари Бахаров, Христо Мутафчиев, Пламен Пеев, Деян Ангелов, Дарин Ангелов, Димитър Рачков, Владимир Карамазов, Деян Донков, Теодор Елмазов, Даниел Рашев, Христо Петков, Иван Юруков, Василена Гецкова, Даниел Ангелов, Елисавета Господинова, Владислава Николова, Васил Драганов, Виктор Танев, Сава Драгунчев

С пиесата “Хъшове” започват преди един век, през 1904 г., представленията на Народния театър. С “Хъшове” през 1954 г. се чества петдесетгодишнината му. През юбилейния стотен сезон (2004-2005 г.) безсмъртната творба на Вазов е отново на сцената му, сега вече в адаптация и постановка на Александър Морфов.

Те са немили и недраги, но не отчаяни, скитници и голтаци, но горди и свободолюбиви, нехранимайковци за еснафите, герои за потиснатите и унижените. На сцената в чуждоземния град хъшовете възторжено разиграват своя самодеен спектакъл – генерална репетиция за истинския, този, който ще последва.

Спектакълът, в който немилите и недрагите ще намерят смъртта си и заедно със свободата за сънародниците си ще извоюват свободен терен и за довчерашните черни души – гешефтарите и спекулантите.

Народен театър „Иван Вазов“ от 19:00 часа – голяма сцена.

ДЕБНЕЙКИ ГОДО

Автор: Драго Янчар                                                                                                                                                               Участват: Никола Мутафов, Явор Борисов, Кънчо Кънев

За човешката природа е характерна постоянната необходимост да изследва, както сама себе си, така и обкръжаващата я среда. А Тя винаги е враждебна, заплашителна, изобщо – лоша. Затова човек трябва постоянно да я наблюдава, да я следи, да я дебне, защото от Нея може да се очаква всичко – особено неочакваното. Всичко, сякаш, се променя, а нищо не става, нищо нищо не означава, а думите намират нов смисъл и мощ. Пустотоата на безсмисленото съмнение изпълва въздуха и разгръща безбрежния простор на абсурда.

„Дебнейки Годо” на Драго Янчар не е просто кавърверсия на Бекетовия „В очакване на Годо”, а своеобразно продължение на сюжета в друго време и в друга епоха, в която страхът, съмнението и несигурността предопределят абсурдното битие на човека.

Десислава Боева

Мястото е театър „Сълза и Смях“ от  19:30 – открита сцена.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ЛУД 

Автор: Гогол
Постановка: Нина Димитрова
Участват: Стелиан Радев

За клетия Попришчин въображението му е вълшебно озарение – то му отрежда най-неочаквани роли – ту е крал велик, ту художник гениален, ту гневлив бунтар, ту е безутешно влюбен. А предметите около него придобиват неочаквани и причудливи свойства. Те възприемат изненадващи форми и смайващи качества, способни са дори да оживяват и да разговарят… Но проблемът на Аксентий Иванович е, че вместо фантазията му да е защитна черупка от суровата реалност, тя в крайна сметка му носи само главоболия.
Постановката на Нина Димитрова е вдъхновена палитра от неподражаем хумор, пленителна изобретателност и трогателна лиричност. Нейният прочит на „Дневникът на един луд“ доказва, че колкото и сбъркан да ни се струва светът, той може да бъде вълшебен, стига да имаме сетивата да го разпознаем и като такъв.

Мястото е „Театър 199“ от 20:00 часа цени на билетите от  10 до 16 лв.

ЕДИН ДЖАКСЪН В ПОВЕЧЕ

Автор: Артър Нюфийлд
Постановка: Невена Митева
Участват: Велислава Маринкова, Елизабет Попова, Магдалена Славчева, Димо Димов, Васил Грънчаров, Мартин Властанов

Полунощ, любовната игра между Нанси и Фил е в разгара си. Но за ужас и на двамата внезапно се завръща съпругът. Как ще се измъкнат прелюбодейците? Ще помогне ли изобретателната лъжа, че е любовник на съседката, която в действителност е негова съпруга?
Прекрасна комедия на ситуациите. Богати и изключително комични образи. Еротика и смях – те често вървят ръка за ръка.
Мястото е театър „Българска Армия“ от 19:00 часа – голяма сцена.
РЕВИЗОРЪТ
Автор: Н. В. Гогол
Сценична версия и постановка: Нина Димитрова
Сценография: Юлиана Найман
Сценография: Борис Далчев
Участват: Антоан Петров, Атанас Апостолов, Воил Велев, Давид Крумов, Денис Хаят, Димитр Несторов, Елица Костова, Мартин Христов, Мирела Карабанчева, Павел Емилов, Славена Ангелова, Шахин Шехзен

С тъга и разочарование разлиствам тази уникална пиеса „за боричканията на шепа нищожни хора с цел изгода” и се надявам спектакълът „да подтикне зрителите да се замислят за избавлението от отравящите живота ни безчовечност, бездушност и бездуховност”.

Нека се погледнем в огледалото „Ревизорът” и се замислим защо в отражението виждаме само „карикатури на хора”. Предлагам ви заедно да се посмеем на себе си и на абсурдите на ежедневното си съществуване с оня смях, „излитащ от светлата природа на човека, без чиято пронизваща сила нищожността и пустотата на живота не биха изплашили човека”.

Нина Димитрова, режисьор

Място: Сатиричен театър „Алеко Константинов“ от 19:30- камерна зала.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.