Мартин Димитров хвърли бомбата пред цяла България: Ясно е, че има договорка между ГЕРБ и БСП!

Мартин Димитров

Ясно е, че има договорка между ГЕРБ и БСП за строителството на АЕЦ „Белене“, ясно е и че паралелно се водят разговори за това с Москва. В доклад отпреди години премиерът казва, че площадката е сеизмологично опасна, а сега казват, че ще строим „Белене“. Не знам какво се е променило през годините. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ бившият депутат от Реформаторския блок Мартин Димитров.

Това, че държавата няма да даде нито лев, не е вярно – само свързването към мрежата струва 1,3 млрд. лв. Възникват въпроси като тези кой ще плаща сметката за затварянето на реакторите, къде ще държим обработеното ядрено гориво. Като теглим окончателната сметка, ще видите, че българските данъкоплатци ще платят поне 50% от сметката, която ще е минимум 20 млрд. лв., заяви Димитров.

Всичко това са инсинуации, каза бившият депутат от БСП и бивш зам.-министър на икономиката Явор Куюмджиев. Последната оферта на „Росатом“ беше за около 13 млрд. лв. Инвестицията ще се изплати от преноса на ток към електропреносната мрежа в страната. „Белене“ е най-подготвената АЕЦ в света и няма никакви сеизмологични рискове. Ако трябва да се базираме на цитати на г-н Борисов, той мени мнението си често, посочи Куюмджиев.

Той подчерта, че България има нужда от втора атомна централа.

Според Мартин Димитров България няма нужда от нови енергийни мощности до 2040 г. Няма нужда нито за вътрешното потребление, дори регионът няма нужда. Това се казва и в доклада на БАН, въпреки опитите за манипулация. И в момента страната ни ползва около половината от произвеждания у нас ток, добави Димитров.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.