Мега сделка! Продадоха „Мол София“ за уникална сума! Кой плаща милионите?

Мол София

Четвърти поред софийски търговски център е продаден за по-малко от година: полската група за недвижими имоти GTC (Globe Trade Center) придобива Mall of Sofia. Цената е малко над 90 млн. евро, като 30 млн. са средства на купувача, останалото е договорен заем от Банка ДСК и собственика й унгарската OTP, които и досега финансираха българското дружество, притежаващо мола – „Дорадо 1“. Продавач е фондът Europa Capital – част от Rockefeller Group.

Любопитно е, че цената е по-ниска от договорената преди година сума за същия мол – тогава фондът от Южна Африка Acsion беше предложил 104 млн. евро, но до сделка не се стигна. Купувачи от ЮАР междувременно купиха три други центъра: „Сердика“, The Mall и Paradise.

При полската група също има промяна – миналата година тя се раздели с моловете си из страната, остана с офисен проект в София, но сега се завръща в търговския сегмент.

Полският мотив

„През последната година осигурихме атрактивни парцели за изграждане на нови офис сгради клас А в различни европейски столици, сред които Будапеща, Букурещ, София и Загреб. Придобиването на Mall of Sofia беше отлична възможност за закупуване на стабилна сграда в сърцето на София, която генерира парични потоци“, коментира Томас Курзман, главен изпълнителен директор на GTC, цитиран в прессъобщението. По думите му сделката е още една стъпка в постигането на средните и дългосрочните цели за растеж на компанията.

От съобщението на купувача става ясно, че столичният обект има 7.55 млн. евро нетен оперативен доход, а GTC осигурява малко под 30 млн. евро собствени средства по сделката. „GTC ще подобри рентабилността си чрез цялостно нарастване на EBIT (печалбата преди лихви и данъци), като същевременно ще разгърне съществуващия капацитет на местната платформа за управление“, обобщава Ерез Бониел – главен финансов директор на GTC, цитиран в прессъобщението.

Най-продаваният мол

Mall of Sofia, който се намира на бул. „Стамболийски“ в столицата, беше изграден от израелски инвеститори. След това негови собственици станаха ирландският фонд Avestus и GE. През август 2011 г. търговският център бе продаден на фондове, управлявани от Europa Capital, част от Rockefeller Group, дъщерна компания на Mitsubishi Estate Co., за малко над 100 млн. евро. Avestus продължи да управлява мола и офисната му част Sofia Tower.

През пролетта на миналата година стана ясно, че южноафриканската компания за инвестиции в търговски имоти Acsion се е договорила за покупката на Mall of Sofia. Цената на сделката за мола и прилежащите му офиси според различни източници трябваше да бъде 102 – 104 млн. евро, което е двойно повече от инвестираните 50 млн. евро в строителството на обекта през 2006 г. По това време молът има банкови кредити за 90 млн. лв. към Банка ДСК и унгарския й собственик OTP, както и 21.1 млн. лв. заем от акционерите си. Продажбата обаче зацикли заради данъчни въпроси и до сделка не се стигна.

Търговският център предлага под наем 23 700 кв. метра търговски площи, 10 300 кв. метра офис площи и разполага с над 600 подземни паркоместа. Според официалното прессъобщение 98% от търговски площи и 100% от офис частта са заети с наематели.

Купувачът

Групата GTC стъпи на българския имотен пазар с инвестиция в изграждането на варненския мол „Галерия“. Сградата бе замислена като търговски център и още през 2010 г. бе завършена 95%, но откриването й се забави заради кризата и насищането на местния пазар с молове.

Междувременно, притиснат от растящите загуби, полският собственик беше принуден да преосмисли дейността си и да се освободи от някои активи. През август 2015 г. проектът бе придобит от Ангел Ангелов от групата „Градус“ и „Сити клиник“, Петър Дудоленски, който също е сред основателите на болничната верига, и Александър Минов от „Бисер олива“ чрез дружеството „АП инвестмънтс“. През 2017 г. българските собственици продадоха 50% от мола (който вече се казва „Делта планет Варна“) на сръбския милионер Мирослав Мишкович. Стойността на сделката не бе обявена, но целият проект заедно с предстоящите довършителни дейности е оценен на 120 млн. евро.

До миналата година полската група бе собственик и на моловете „Галерия“ в Бургас и Стара Загора. На 19 април 2017 г. обаче южноафриканският фонд MAS Real Estate обявяви, че влиза на българския пазар с покупката на двата мола в пакетна сделка за 62 млн. евро.

След продажбата GTC остана с единствен проект в страната – Advance Business Center, който се изгражда в София. Предвидено е строителството на две административни сгради, в които ще бъдат инвестирани 54 млн. евро. Отделно от това компанията е платила близо 13 млн. евро за двата терена. Първата сграда от Advance Business Center ще е 11-етажна и ще е най-високата в района на „Младост 4“. Плановете са тя да бъде завършена до април 2019 г., с което на пазара ще бъдат добавени около 14 500 кв. м площ за офиси клас А.

Към 31 декември 2017 г. портфолиото на GTC е оценено на близо 1.96 млрд евро спрямо 1.84 млрд. евро за предходната година. Според финансовия отчет групата е реализирала 92.14 млн. евро брутна печалба общо от всичките си активи или с близо 5 млн. евро повече от 2016 г. Заради продажбата на моловете в Бургас и Стара Загора в средата на 2017 г. полската компания отчита значително по-ниска печалба от българските си активи – едва 1.88 млн. евро. За сравнение – през 2016 г. печалбата е била близо 6.7 млн. евро. В момента мажоритарният акционер в GTC – Lone Star обмисля да продаде участието си, т.е. полската група скоро може да има външен собственик.

Молове на щанда

От миналата година с нови собственици са и други търговски центрове в столицата и страната. Най-големият мол в София – Paradise Center, стане притежание на южноафриканския фонд NEPI срещу 252.9 млн. евро – най-високата цена, плащана за недвижим имот в България.

NEPI е новият собственик и на мол номер 3 в столицата – „Сердика“, който придоби заедно с офис частта за 207 млн. лева. Вторият в класацията на столичните търговски центрове – The Mall, също има нови стопани от ЮАР – фондът Hyprop Investments , който плати 176 млн. евро за него.

С нов собственик е и „Мол Варна“, след като австрийската Raiffeisen го продаде на германската Kronberg International за под 50 млн. евро.

С продажбата на Mall of Sofia тази вълна от сделки със столични молове изглежда приключена. До следващата след 3-5 години.

Източник: capital.bg

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.