Ексклузивно! Бойко Борисов с почетен медал за заслуги към Косово! (ВИДЕО)

chainlink-690503__340

Президентски медал по случай 10 години от незаивимостта на Косово получи премиерът Бойко Борисов по време на визитата си в бившата югославска провинция. Държавният глава Хашим Тачи специално подчерта, че отличието е за заслугите на министър-председателя за свободата и независимостта на страната, предаде бТВ.

Той посочи, че дава медала „заради личните заслуги и заслугите на българския народ, за нашето приятелство и за нашето общо бъдеще като два приятелски народа, заради Вашата лична ангажираност в подкрепа на Косово”. Тачи изрази надежда и че в хода на предстоящата среща ЕС – Западни Балкани в София ще бъдат оценени традиционните приятелски отношения.

„От името на всички българи благодаря и го приемам като знак към българския народ, който изстрада и войната, но винаги е подкрепял борбата за свобода, независимост, за демокрация, просперитет на целия регион”, заяви на свой ред Борисов. Той призна, че е бил изненадан от решението на Тачи да му връчи медала.

Ситуацията е деликатна заради силно обтегнатите отношения между Косово и Сърбия, която все още не признава независимостта на бившата си провинция. През границата се разменят обвинения и провокации, включително и свързани със съдбата на сръбското малцинство в Косово.

Заради сложния статут на Косово има и притеснения, че срещата у нас може да претърпи неуспех – държави като Испания имат сепаратистки проблеми на своя територия и според някои наблюдатели не биха искали да легитимират отделянето на Косово като прецедент.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.