Вирус пренасян от прилепи причини смъртта на 25 000 прасета в Китай! Ще достигне ли вирусът до България?

flying-foxes-2237209__340

Нов коронавирус, пренасян от прилепи и виновен за смъртта на близо 25 000 прасенца в Китай през 2016-2017 г., се е появил в същия район, където избухна епидемията от тежък остър респираторен синдром, разпространил се в света през 2003 г., заявиха учени, цитирани от Франс прес, цитирано от ДАРИК.

„Откриването на нови инфекции у животни е свързано с повишен риск от инфекции за хората, които са в тесен контакт с тях“, заяви Чжънли Шъ от Института по вирусология в Ухан в провинция Хубей, един от авторите на изследването. „То позволява да се вземат мерки за своевременна превенция“.

Учените изследвали 35 селскостопански работници, които били в тесен контакт с болните прасенца. Нито един работник не бил заразен с новия коронавирус, разпространен в четири свинеферми в провинция Гуандун. Известни са 6 коронавируса, които причиняват заболявания у хората. Досега обаче само два от тях – на тежкия остър респираторен синдром и на близкоизточния респираторен синдром, са предизвикали смъртни случаи сред хората, отбелязаха от Американския национален институт по алергиите и инфекциозните болести, който е финансирал изследването.

Идентифицирането на нови вируси у животни и бързото определяне на потенциала им да заразяват хора са ключът към ограничаване на заплахите за здравето по света, поясниха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър“.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории