Главният архитект на София Здравко Здравков разкри какво ще се промени в столицата след законодателните промени в строителството!

Здравко Здравков

С приетите промени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община се връща нормалността в строителния процес. Това коментира в интервю за „Хоризонт“по БНР главният архитект на София Здравко Здравков.

Промените в закона бяха инициирани от Столичната община и арх. Здравков, за да бъде ограничено безразборното високо застрояване и да бъдат определени места за небостъргачите, както и да се въведат ограничения при строежите в ъглови парцели.

Предстои Столичната община да задвижи процедурата по промени на Общия устройствен план на София, с които да бъдат определени конкретните зони с високо строителство.

Максималната височина на застояване в останалите части на града ще бъде 75 метра, а за сградите над 50 метра ще се прави транспортен анализ.

„Изключително много усилия вложихме в посока промяна на нормативната уредба. Преминахме през поредица от много тежки сблъсъци с бизнеса и с професионалните организации, които като че ли не желаеха да има ред в нашия сектор. Уверявам ви, че в мътни води най-добре се лови риба. От тук се заложиха доста строги правила по отношение на спазване на нормативната уредба и с този закон се въвеждат ясни регламенти как да се продължи оттук нататък. Уверявам ви, че с този законопроект се въвеждат ясни правила за всеки урегулиран поземлен имот, така че да не бъдат надвишавани параметрите в плана“, заяви главният архитект на София Здравко Здравков, който изрази надежда с направените законодателни промени да се стигне до връщане на инвеститорите.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.