Радан Кънев взриви социалната мрежа с опустошителен статус за Бойко Борисов и Слави Трифонов!

радан кънев

Зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев обяви съвпадащата позиция на премиера Бойко Борисов и кандидат политикът Слави Трифонов за отравянето на Сергей Скрипал.

Министър-председателят заяви дори в Брюксел, че няма доказателства за вината на Русия за атаката срещу бившия шпионин и дъщеря му и засега България, за разлика от над 20 други държави, не гони руски дипломати.

В снощното издание на „Шоуто на Слави“ пък водещият Трифонов заяви:

„Въпреки че няма обективни доказателства по смисъла на международното право и закона, страните от целия свят се надпреварват да експулсират руски дипломати, твърдейки, че тъй като вероятно руснаците са виновни, трябва да бъдат наказани. Как така за едни хора са важни доказателствата, а за други са важни вероятностите? И кой го определя? Това не ви ли се струва твърде непочтено?  Аз не съм ничий адвокат, но знам, че всеки е невинен до доказване на противното. И ако не спазваме това правило, е напълно ненужно да твърдим, че сме правови държави“.

Той дори цитира журналист, който даде пример с опита за убийство на папа Йоан Павел Втори, когато, въпреки че няма доказателства, световна общественост решава, че българин е виновен.

Ето какво написа обаче по този повод в профила си във Фейсбук Радан Кънев:

„Твърдението, че за да се предприемат дипломатически действия, са нужни неопровержими доказателства, е измъкване, или е просто неграмотно. Независимо дали изхожда от Бойко Борисов или Слави Т. Трифонов…

Не, външната политика не е наказателно съдопроизводство. Няма независим съд, няма адвокати, прокурори, съдебни заседатели. Няма презумпция за невиновност.

Няма -филии и -фобии и други психически състояния. Има национален интерес и преценка как да бъде защитен. В случая националният интерес на България е:

– Да подпомага общата европейска политика в сигурността, защото само тя гарантира границите ни, а и вътрешната ни сигурност;

– Да работи за запазване на общата политика по сигурност с Великобритания и след Брекзит, защото англичаните имат около 50% от целия европейски капацитет в сектора;

– Да се стреми към запазване на единството на НАТО и Западния свят (особено предвид все по-несигурната Турция).

Да, нашият интерес е да не се правим на разсеяни. Още повече предвид системното разминаване на националните ни позиции с Русия по темата Македония.

Разбирам и Бойко, и Слави. Те много си приличат – обичат да се къпят в народната любов и да не си създават проблеми с по-силните от тях. Звучи мъдро, но в политическия език е друга дума с „м“. Малодушие…“.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.