Софиянски хвърли бомба: Излизаме от валутния борд, променяме курса на еврото и влизаме в еврозоната…

Стефан Софиянски

Какви стъпки трябва да предприеме България за влизане в еврозоната? България можеше да излезе от борда по-рано, но той ни крепи. Едно по-силно правителство, с повече отговорности и желание България да се развива по-добре, би отменило борда. Това заяви пред Би Ти Ви бившият служебен премиер и кмет на столицата Стефан Софиянски.

В Еврозоната имаме две възможности – едната е да влезем с валутен борд, другата е да отменим валутния борд, да предприемем някои стъпки и тогава да влезем. Отменянето на валутния борд дава свобода на България да определи курса на лева към еврото и дава по-голяма свобода на бюджета, по-големи възможности на икономиката и банките и отменя рестрикции, които бордът е въвел. Въпростъ е те да бъдат използвани правилно, така че да са от полза на България, посочи той.

Ако решим да влезем с валутен борд, нещата са ясни – това е един удобен, но скучен вариант. Това е рутинната стъпка. ще влезем с два лева за едно евро и ще продължим с този стандарт и този начин на развитие: последни в ЕС, коментира Софиянски.

Три са нещата, върху които трябва да се работи – влизането в Еврозоната е процес, не е еднократен акт, трае две-три години. Правителството на Герджиков беше готово да предприеме тази стъпка, но се спряха. Намерението беше сериозно. Герджиков беше убеден и негови министри, но за съжаление политическите сили нямаха единомислие, смята бившият служебен премиер.

Две измерения има влизането в Еврозоната – икономическо и политическо. Политическото измерение е, че влезем ли в зоната, ние ставаме неизменно част от Европа. Срещу това има задръжки от националисти, евроскептици, БСП. ГЕРБ също се въздържаше от тази стъпка – хубавото е, че я предприе, посочи Софиянски.

Икономическото измерение има три момента – как ще се отрази на обикновения човек, на бизнеса и на публичните финанси, влизането ни в зоната. Аз бих работил върху варианта България да излезе от валутния борд, да намали еврото на лев за евро и тогава да влезе в еврозоната. При този вариант обикновеният човек печели, доходите се вдигат. като излезем от валутния борд как се определя курса? – тук основна роля играе централната банка и правителствената политика. този вариант фаворизира обикновения човек, но обременява много бизнеса, защото силната местна валута затруднява експорта. Но тук ролята на правителството и фискалната политика е да може да поеме този буфер и да качи два пъти доходите на обикновения човек, но и да подкрепи бизнеса. Тук срещаме протекционистката политика. Това е сложна работа, но именно в това е умението да управляваш, каза още бившият градоначалник на София.

Спекулации са, че можем да сме втора Гърция и тук е слабостта на нашето правителство, защото нямат авторитета да кажат, че това не е вярно. У нас трябва да създадем един Обществен комитет в полза на въвеждането на еврото в България. И аз съм предприел стъпки в тази посока, допълни Стефан Софиянски.

Стив Ханке не го смятам за сериозен икономист. Той дойде при мен и ми хвърли на бюрото един договор за 40 хиляди долара да ми бъде съветник и ми каза, че България никога не бива да влиза във валутен борд. Аз му казах, че не може да ми бъде съветник, защото сме на различни позиции. После той стана съветник на Петър Стоянов и като видя, че влизаме в борда, каза, че той го бил направил, посочи Софиянски.

Бившият кмет смята, че настоящето правителство лъкатуши, защото няма самостоятелността да взима решения.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.