Казармата се връща с пълна сила! Доброволците ще получават заплати и минават на държавна издръжка…

Каракачанов (9)

Темата с връщането на казармата и доброволната служба вълнува обществото още от времето, когато идеята беше лансирана от председателя на ВМРО и сегашен вицепремиер и военен министър Красимир Каракачанов.

В началото на тази година беше взето решение за въвеждането на военна служба, но тя да бъде само доброволна, с продължителност от 6 или 9 месеца.

Два са основните варианта по които това да стане: Първият предвижда навършилите 18 години младежи да получават военно обучение в рамките на 6 или 9 месеца в регионални центрове. Другият вариант е доброволната военна служба да бъде включена като етап в кадровата военна служба, която също е доброволна.

„Министерство на отбраната в продължение на повече от половин година подготвя законодателните промени и нормативната база за въвеждането на това доброволно военно обучение“, казва в интервю за Флагман.бг доц. д-р Милен Михов – депутат в 44-ото Народно събрание и зам.-председател на ВМРО.

Младежите, които доброволно влязат в казармата, след това ще бъдат зачислени във военния резерв: „От 3000 численост Резервът на въоръжените сили сега е едва 600 бройки“, допълва Михов.

Всеки български гражданин, навършил пълнолетие, ще може да кандидатснва за доброволната военна служба. Обсъжда се обаче да бъде въведена горна граница за кандидатите – 30-годишна възраст.

Тези, които изберат доброволната казарма, ще бъдат и финансово стимулирани: „В момента се обсъжда пакет от обществени права, които да дава военното обучение. Първо доброволците ще получават възнаграждение за времето, което служат, което най-вероятно ще е в рамките на една минимална работна заплата“, уточнява депутатът.

„Доброволци ще има, защото има определени региони на страната с ниско икономическо развитие и на фона на това да получаваш възнаграждение дори и в един малък период от време, както и държавна издръжка – храна, облекло, осигуряване и здравни осигуровки, плюс възможността след това да те зачислят в резерва., казармата ще създава определени материални стимули“, изказва своята увереност Михов.

Източник: Пик

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.