Лют скандал клати парламента заради комунизма! Гърневски попиля БСП: Вие сте убийци! Знаели сте за престъпленията, но сте останали верни…

парламента

С поредната разправия за комунизма започнаха работния ден на парламента. Повод стана декларация на ГЕРБ за деня в памет на жертвите от комунистическия режим.

В декларация от името на ГЕРБ Спас Гърневски определи годините преди 1989 г. за „най-човеконенавистичния режим“. Сега е времето цялата истина за него да излезе наяве, заяви той. И обвини БСП, че след промените са станали „духовни убийци на Вапцаров“, предали са идеите му, щом им замирисало на власт и пари.

„Децата ви са на Запад, тежки лимузини ви чакат отвън, пленумът ви е натежал от милионери, но умовете ви са все на Изток – към гнездото на злото“, обърна се Гърневски към левите.

„Не е грях, когато си се наслаждавал на комунизма, грях е, когато си разбрал за престъпленията му и пак си чу останал верен“, категоричен бе депутатът от ГЕРБ.

„Ако десницата бе завършила делото си и отворила всички досиета, сега щяхме да сме по-добре“, смята Гърневски.

И обясни, че по време на трите мандата на Бойко Борисов държавата е тръгнала нагоре.

„Щом все повече млади българи поемат пътя назад към Родината, значи нещата са на добре“, категоричен бе Гърневски и даде пример, че 40 хиляди млади българи са се прибрали у нас за миналата година.

„Товарищи, конец филма. А казано по нашему – играта свърши“, обърна се Гърневски към БСП. България не е сърцето на Европа, но е част от нейното сърце, допълни той.

Депутатът от ГЕРБ поиска 1 минута мълчание в памет на жертвите от комунизма. Колегите му от групата станаха, но председателката на НС Цвета Караянчева ги върна да си седнат, докато тя го обяви, за да изчакат и другите заявени декларации.

„Паметта на един народ е важна и за бъдещето. И когато си спомняме тежки и трагични мигове от историята ни, за да не бъдат повтаряни, трябва да си спомняме в пълнота. Не е искрено да говорим за жертвите на комунистическия режим и да пропуснем един от най-тъжните и най-тежките епизоди – опита за етническо прочистване на българските мюсюлмани“, заяви зам.-шефът на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

В отговор Валери Жаблянов от БСП изрази съжаление за начина, „по който се развива българският парламентаризъм след 30 г. политически опит“.

БСП няма как да бъде изправена на подсъдимата скамейка, защото беше партията, която води въоръжената война срещу фашизма и монархофашизма, категоричен бе Жаблянов. И предложи да бъдат почетени жертвите на фашизма и десетките партизани и борци, както и Гео Милев.

Цвета Караянчева обяви минута мълчание за жертвите на комунизма, а Жаблянов се провиква отново – и на фашизма. Така на крака станаха всички депутати, дори от БСП.

Източник: 24 часа

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.