Скандал! Нов случай на насилие в габровския „дом на ужасите“!

насилие

За фрапиращи нарушения и нов случай на насилие в габровския „дом на ужасите”, както нарекоха детският дом „Хризантема” в Габрово, разкриха в сутрешния блок на Нова телевизия.

Това са установили след тридневна проверка инспекторите от Държавната агенция за закрила на детето.

Според доклада на инспекторите от Държавната агенция за закрила на детето, в дома е било извършвано и прикривано насилие.

Съставени са 5 административни акта на хора, които са ставали свидетели на случващото се, но са си замълчали.

Съобщава се и за нов случай на бой над дете, който е от началото на 2018 година.

„Факт е, че безспорно насилие има – коментира Галя Атанасова, начални отдел ДАЗД, която е извършвала проверката в дома. – Преобладава вербалното. По отношение на физическо – засякохме още един случай на насилие. Той се изразява в шамар върху дете на член от персонала. Притеснителното е, че това става през 2018 година.

Странното е, че бившият ръководител на дома е представил казуса на екипна среща. Всички са информирани. В разговорите с всички служители обаче ни уверяваха, че вече няма насилие. Че не се случва. Когато им казахме за този случай, те изведнъж започнаха да си припомнят.

Съставихме 5 акта за установяване на административно нарушение. Те са за това, че служители са разбрали, че върху деца има насилие и не се взели мерки и не са сигнализирали органите.

Съставен е акт на бившия ръководител на дома – два акта, за две отделни деца. Два акта на бившия социален работник, както и един акт на действащ възпитател“.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.