Лекари се захапаха за лекарства и молекули! Играят ли си политиците със страданието на хората…

лекарства

Съжалявам, ако личните аргументи са доминирали пред рационалните. Може би за голямо съжаление доминираха емоционалните, защото силовия подход който подеха управляващите доведе до това. Това заяви д-р Хасан Адемов пред Нова телевизия по повод вчерашния емоционален дебат в парламента за мораториума над новите молекули.

По думите на депутата от ДПС мораториумът е едно от най-грешните решение и е признание, че не могат да се справят. Той е категоричен, че здравеопазването не може да се гледа като някакви цифри, става въпрос за надежда, която се дава на хората.

Д-р Адемов разясни, че преди един иновативен препарат да бъде поет от здравната каса, трябва да мине през комисия . Депутатът от ДПС заяви, че ако има безконтролно изписване от страна на комисията, защото някой има интерес, то проблемите няма да се решат. „Какъв е смисълът от мораториума, ако става дума само за три препарата. Дори и един пациент да остане без лекарства е голям проблем“, допълни още той.

Д-р Адемов подчерта, че иновативните лекарсва са сами, те нямат заместители и тук не става въпрос за по-лошо или по-добро, защото са в режим на патент. „Ако става дума за един единствен препарат, то той няма как да бъде заместен. Лекарството, което самият Адемов е взимал, вече се поема от касата.

Мирослав Ненков е сигурен, че това което правят в момента политиците е много добре яхнато. „Огромен е разходът за медикаменти, а системата, която контролира качеството не работи добре. Промяната на тази система отнема време, това е остро, но правилно решение. Не е вярно, че ще останат необгрижени пациенти“, категоричен е бившият зам.-министър на здравеопазването.

Д-р Ненков допълни, че от 50 медикамента, които трябва да се плащат от касата през идната година само три са наистина иновативни, а другите са компилация от три в едно. Той е категоричен, че пациентите, които ще имат нужда от тези наистина три новативни мадекамента ще бъдат обгрижени, а останалите 47 имат аналогични лекарства.

„Няма как когато спираш на фармацията да няма писък“, заяви д-р Ненков. Той е категоричен, че всеки един пациент страда по един и друг начин, но може да бъдат яхвани за чисто партийни дивиденти. Д-р Ненков допълни, че това не се случва само у нас и в други страни по света фармацефтичните компании правят уж нови лекарства, които представят за иновативни и тук комисията трябва да е на мястото си и да сложи край на порочната практика.

„В Германия иновативните медикаменти преминават три годишен период преди да бъдат въведени за употреба, а у нас това става веднага. Много лесно се манипулират хората, които страдат и е лесно да им кажеш на тези хора, ето ви едно лекарство и ще се оправите“, заяви още д-р Мирослав Ненков.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории