Бой до кръв пред очите на Пулев: В Софийския централен затвор стана мазало

payimage-620869

Закоравели престъпници се биха до кръв в Софийския централен затвор, за да покажат, че изкупуват греховете си.

За поредна година зад решетките се проведе култовият боксов турнир „С ръкавици срещу наркотиците и агресията“. Битката бе изключително оспорвана и не мина без пролята кръв на ринга, който бе изграден в двора на кауша.

Този път 32-ма лишени от свобода от всички затвори в страната демонстрираха уменията си пред бронзовия медалист от Лондон Тервел Пулев, министъра на правосъдието Мария Павлова, шефа на затворите Ивайло Йорданов, както и десетки приятели, които влязоха зад решетките специално за събитието.

„Развиването на спорт зад решетките е много важно. За лишените от свобода това е един начин да им минава по-смислено времето, да бъдат по-здрави и по-устойчиви. С тренировките имат възможност да преосмислят пътя си. Турнирът по бокс е една цел, към която да се стремят. Подобни инициативи могат само да им помогнат да се развиват в посока, която е градивна“, коментира за „Телеграф“ Тервел Пулев.

Освен турнира по бокс, в затвора се развиват и други спортове, включително лишените от свобода се учат на компютърни умения, шахмат и готварство. От два месеца пък се оказа, че в затова вече има и хор, а раираните изпълнители са същински таланти.

Турнирът бе открит с изпълнение на новосформирания Хор на Софийския централен затвор под диригентството на бургаския виртуоз Левон Манукян.

„Съгласих се да подготвям хора на затвора, тъй като мисля, че всеки трябва да прави добро. Аз съм се включвал в различни благотворителни кампании и концерти в годините, но попаднах на пастора от Софийския затвор Исидор Ковачев, който ми предложи да работя със затворниците. Аз мога да им помогна със занимания в сферата на изкуството. Оказа се, че тук има много музикални таланти, което е радостно. С хора на затвора работя от два месеца. Добро впечатление ми направи, че се интересуват много от рок музика, познават и класически изпълнения. Имат желание да се развиват“, сподели пред „Телеграф“ Манукян, известен с мюзикълите „Мулен Руж“, „Брилянтин“ и „Мемфис, както и с изпълненията на Тони Димитрова и цяла плеяда наши и чуждестранни певци и музиканти.