Ако мораториумът върху лекарствата отпадне, веднага друг сектор ще отнесе удар за 40 милиона лева

7 Dni Sofia10.12.2017
Министерство на здравеопазването

Здравният заместник-министър Бойко Пенков,  заяви, че  ако мораториума върху лекарствата отпадне, ще се наложи актуализация на бюджета, а това може да нанесе щета на друг сектор за близо 40 милиона лева.

По думите му подобен временен мораториум е имало в Румъния за две години. Цените в Полша пък са били замразени за 3. В Испания цените са били свалени с кралски указ, сподели заместник-министърът пред националното радио.

Пенков  се обяви  и за контрол върху разходите в системата, „построен по нов начин“ и посочи че годишният оборот на тези, които се занимават с паралелна търговия с лекарства е в размер на около 200 млн. лева

Здравния заместник-министър коментира и явлението „болница в болницата“. По думите му битката срещу този вид корупционна практика в лечебните заведения върви от години.

Пенков  припомни, че бяха  осуетени намеренията за изграждане на такава болница във Видин, Велико Търново и Русе. Проблем са обаче „заварени положения отпреди 10-12 години“, където частните клиники са регистрирани като лаборатории в съответните болници – поясни здравния заместник-министър.

Той нарече „грабеж“ някои от договорите и даде пример с такъв, в който 85% от печалбата отива в частната клиника, а 15% – в държавната болница.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории