Само в 7DniSofia.bg

„Антикорупция“ повдигна нови две обвинения на Боршош! Завлечени са милиони…

мирослав боршош

Бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош получи още две обвинения за ремонтите на сградата – за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодни сделки. Това съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Специализирано звено „Антикорупция“ към Софийската градска прокуратура е прецизирало обвинението към Боршош, повдигнато през юли. Тогава той беше привлечен като обвиняем за нецелево използване на парите, отпуснати от правителството за подготовката за българското председателство на ЕС.

Допълнителна съдебно-икономическа експертиза е установила, че между август 2016 г. и юни 2017 г. Боршош е наредил 3.4 млн. лв. да бъдат похарчени за дейности, несвързани с председателството.

В хода на разследването са събрани доказателства и за умишлена безстопанственост, щетите за НДК от която са 389.6 хил. лв. Между от началото на 2015 г. до януари 2017 г. Боршош е сключил договори с адвокатски дружества, въпреки че е имал двама щатни юрисконсулти, както е възложил и изработването на уеб сайт и изготвяне на технически паспорти, при съществуващ сайт на НДК и изработени два технически паспорта на сградата, е установило антикорупционното звено.

Боршош е сключил съзнателно 15 неизгодни сделки от ноември 2014 до декември 2015 г. с щета 94 740 лв., информира прокуратурата Тя изброява шест договора за пиар обслужване въпреки четиримата щатни служители в НДК и девет договора за адвокатски услуги при назначени 2- ма юрисконсулти.

Без промяна остава обвинението в безстопанственост, свързано със сключения договор за оперативен лизинг за отдаване под наем на лек автомобил „Лексус“, от което за НДК са настъпили щети в размер на 28 399.61 лв.
Разследването продължава, предаде dnevnik.bg