Шейхът, който купи „Йетел“ се облизва и за „Виваком“ и Нова тв

Bulgarian banknotes. Bulgarianlev bills. 50 BGN levove. Business, finance background, пари

2023-та беше една земетръсна година за българския телеком сектор – придобиването на „Булсатком“ от собственика на Vivacom сериозно промени ситуацията на телевизионния пазар и голямата сделка стана повод за безпрецедентно изостряне на тона между големите играчи на пазара.

Всичко това, обаче, ще изглежда дребно на фона на промените, които се очертават през следващите няколко месеца.

Ако те станат факт, в края на 2024 г. или два от трите големи български телекома ще се окажат с един собственик, или ще видим отделянето на един от тях от международната му група с цел продажба на друг инвеститор, който може да бъде и местен, пише Money.bg.

United Group на тезгяха

В края на април Bloomberg съобщи, че базираната в Абу Даби Emirates Telecommunications (e&)

обмисля да придобие United Group за около 8 млрд. долара.

Групата, която притежава Vivacom, „Нова Броудкастинг Груп“, „Нетинфо“, в. „Телеграф“ и редица други бизнеси у нас, през миналата година смени мажоритарния си собственик, след като инвестиционният фонд BC Partners придоби голяма част от дела на KKR.

От e& обявиха, че тяхната компания „не е влязла в преговорен процес и няма постигнато споразумение, касаещо активите на United Group“. В същото време телекомът от Емирствата

„продължава да преглежда пазарни възможности“ или казано иначе – сделка не е изключена.

Според S&P Intelligence през този месец BC Partners официално ще задвижи процеса по продажбата, като могат да се появят и други потенциални купувачи.

Да, името е познато

Европейската експанзия на Emirates Telecommunications е в ход. Компанията през лятото на миналата година обяви намерението си да придобие мажоритарен дял в телеком бизнеса на чешката група PPF в България, Унгария, Сърбия и Словакия.

У нас промяната в крайния собственик на Yettel вече

получи „зелена светлина“ от Комисията за защита на конкуренцията,

но, заради мащабите си, сделката трябва да бъде одобрена и от Европейската комисия. Това все още не се е случило и не е ясно дали в Брюксел ще са готови с важното решение преди евровота.

e& освен това е и голям акционер във Vodafone Group – с над 14,5% дял. Последното стана повод компанията да бъде обвързана и с третата българска телеком група – тази на A1.

По време на ускореното проучване, което КЗК проведе около сделката за Yettel, именно от Vivacom се възпротивиха с мотива, че „(а) e&, чрез своето миноритарно участие във „Водафон“ и по силата на Споразумение за взаимоотношения от 11 май 2023 г., сключено между e& и „Водафон“, упражнява контрол върху Водафон и (б) от своя страна, „Водафон“ упражнява контрол върху A1 силата на сключено споразумение за партньорство“.

Регулаторът обаче не се съгласи с тези твърдения, като посочи, че e& изрично са декларирали, че не контролират Vodafone, а публичната информация е, че сътрудничеството с A1 се свежда до препродажба на услуги и роуминг.

Ще се роди ли гигант?

От регулаторна гледна точка, евентуално придобиване на United Group от e& ще е проблематично най-вече на два пазара – у нас и в Сърбия.

В западната ни съседка казусът е с предимно политически оттенък. United Group притежава телевизия N1 – една от малкото критични към властта в Белград медии и това е източник на сериозни търкания с управляващите.

Нейният телеком SBB е най-големият частен доставчик на телевизия и интернет,

но няма лиценз за мобилни услуги.

В същото време, държавната Telekom Srbija сключи споразумение с PPF, което позволява на местния Yettel в момента да предлага цифрова телевизия и оптичен интернет. Според United Group в това няма никаква икономическа логика извън опитите да бъдат изтласкани от пазара.

Въпреки всичко това, Yettel в западната ни съседка има многократно по-малък пазарен дял от SBB в категориите, в които са преки конкуренти. У нас ситуацията не е такава.

Според последния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията, Yettel има 32,1% от абонатите на мобилни гласови услуги, а Vivacom – 31,2%.

През последната година Yettel агресивно промотира и фиксирани услуги през мобилна свързаност,

които увеличават броят на нейните абонати на домашни интернет и телевизия – категории, в които Vivacom получи сериозен тласък с придобиването на „Булсатком“.

Въпреки всички обвинения в непоследователна регулаторна политика от последните години, не изглежда твърде вероятно нито КЗК, нито еврокомисията просто да оставят e& да контролира две трети от телеком пазара в България. Така идва и вариантът някои активи да отидат при други инвеститори.

На тезгяха ли е Нова телевизия

Дали случайно, или не, но през последните седмици се заговори именно за смяна на собствеността на „Нова телевизия“. Промените в Закона за хазарта, с които неговата реклама в ефира беше забранена, удари по приходите на големите телевизии, като някои

медийни експерти разчетоха ускореното приемане на текстове като опит да се подбие цената на медията.

„Въпросът е дали сега за Нова телевизия се търсят новите братя Домусчиеви. Няма да се учудя, ако отново братя я оглавят, и ако тези братя са свързани именно с хазарта“, коментира пред „Сега“ преподавателят по журналистика от СУ доц. Жана Попова.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории