Фестивалът на светлините отново превръща София в приказен град

payimage-583987

Когато луната изгрее, светлините на LUNAR ще бъдат включени, за да преобразят в огромна и бляскава галерия под открито небе едни от най-красивите сгради, паркове и площади в София. Третото издание на Фестивала на светлините LUNAR ще се състои в София, рамките на четири вечери – между 9 и 12 май 2024 г. Артисти от цял свят ще разкажат истории, ще провокират въображението и ще изненадат публиката, чрез своите вълнуващи 3D мапинг проекции и светлинни инсталации. Достъпът до всички произведения, част от фестивала, е свободен, предаде Лупа бг.

Събитието стартира тази вечер в 21 часа, а Столичната община обособява пешеходни зони, по-голяма честота на транспорта и удължено работно време на метрото до 01:00 ч.

Изкуството на над двадесет артисти и творчески студия от 12 държави ще предложи програмата на третото издание на Фестивала на светлините LUNAR в София. Произведенията на творци от България, Великобритания, Германия, Индонезия, Полша, Румъния, САЩ, Тайван, Тайланд, Украйна, Франция и Швеция ще озарят двадесет и две локации в столицата, в четирите вечери между 9 и 12 май (четвъртък – неделя), от 21:00 ч. до полунощ.

Видео и статичните 3D мапинг  произведения ще се проектират върху сградите в повторяемост, а светлинните инсталации ще са със запалени светлини за целия период на събитието, така че публиката да може да се наслади на всички тях.

Тази година, две технологични иновации в сферата на светлинното изкуство в световен мащаб, ще бъдат представени у нас. Първата от тях ще бъде светлинен флашмоб, който празнува 15+1 годишнина на създателите на фестивала MP-STUDIO. Използвайки мобилните си телефони, публиката ще стане част от видео 3D мапинг шоуто, което ще се реализира на красивата фасада на ул. “Княз Александър I” №4.

Следващата изненада ще бъде представена на новата фестивална локация – Южен парк 2. Първата по рода си колективна творба, създадена с помощта на публиката, ще краси задната фасада на Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство. Там, присъстващите ще има възможност да изпратят своето послание, което не само ще бъде проектирано върху сградата, но ще стане част от мащабно произведение, което интерпретира текстовете, с помощта на изкуствен интелект.

Сред артистите, които ще представят изкуството си в тазгодишното издание на LUNAR, ще бъдат деветте финалисти във второто издание на Международния конкурс за видео мапинг, организиран с подкрепата на Министерството на туризма, на тема “Митове и легенди”. Техните творби ще могат да бъдат видени на фасадата на Регионалния исторически музей – София, а тримата победители ще бъдат обявени на 12 май.

За да могат жителите и гостите на столицата бързо и удобно да се придвижат до фестивалните зони, тази година Столичната община удължава работното време на метрото до 01:00 ч. през нощта. Наред с това, с по-голяма честота ще бъдат линиите на трамвай 22, тролейбуси 1 и 9, както и автобуси 94 и 204. Нощните линии, тръгващи от пл. “Александър I”, ще са на всеки кръгъл час и ще имат допълнителен курс в 00:30 ч.

Улесненото преминаване между локациите ще се случва и благодарение на затворения за автомобили бул. “Цар Освободител” (в участъка между бул. “Васил Левски” и бул. “Дондуков”, както и ул. “Московска”, ул. “15 ноември”, ул. “Цар Иван Шишман”, ул. “Солунска”, ул. Дякон Игнатий”, ул. “Ангел Кънчев”).

За всеки, който иска да се придвижи по-бързо от една светлинна творба до друга, партньорите на фестивала Cyrcl ще предоставят специален код за отстъпка за ползването на велосипедите на компанията, който ще бъде активен във всички фестивални вечери и ще може да бъде намерен в страниците в социалните мрежи на фестивала и на Cyrcl.

Обособява се пешеходен маршрут, както следва:

Влизането на МПС ще бъде забранено в интервала от 19:00 – 00:00 ч., всяка вечер:

ул.”Московска” (от бул.”Васил Левски” до ул.”Георги С. Раковски”)
ул. “15 ноември” (от бул. “Цар Освободител” до ул.”Московска”)
ул. “Цар Шишман” (от ул. “Ген. Паренсов” до бул. “Цар Освободител”)
ул. “Солунска” (от ул. “Ангел Кънчев” до ул. “Граф Игнатиев”)
ул. “Дякон Игнатий” (от ул. “Граф Игнатиев” до бул. “Цар Освободител”)
ул. “Ангел Кънчев” (от бул. “Патриарх Евтимий” до ул. “Солунска”)
Влизането на МПС ще бъде забранено в интервала от 20:00 – 00:00 ч., всяка вечер:

бул.”Цар Освободител” (от бул. “Васил Левски” до пл.”Независимост” с пропускане нa движението по бул.”Княз Ал.Дондуков”)

Приканваме ви да оставите автомобилите и да ни посетите, използвайки градския транспорт:

Столичното метро ще работи с удължено работно време до 01:00 ч. за целия период на фестивала (09-12 май)

Следните линии на наземния градски транспорт ще работят с по-редовни разписания, между 20:00 и 23:30 ч.:

трамвай 22
тролейбуси 1 и 9
автобуси 94 и 204
нощните линии, тръгващи от пл. “Александър I” ще имат допълнителен курс в 00:30 ч. и ще са на всеки кръгъл час.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории